Finalment, Espanya donarà el braç a tòrcer i acceptarà el pla de Brussel·les per retallar el consum de gas davant de la inseguretat provocada per la invasió de Rússia a Ucraïna. Així ho ha anunciat aquest matí la vicepresidenta tercera i ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, just abans d'entrar a la reunió dels ministres d'energia de la Unió Europea assegurant que l'Estat s'ha vist obligat a dir que sí a la mesura. Ara bé, Ribera ja ha avisat als seus col·legues que Espanya no reduirà el consum un 15% tal com la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, pretenia, sinó que serà "significativament per sota" d'aquesta retallada plantejada.
En aquesta línia, la vicepresidenta espanyola ha recordat que mai s'ha ordenat una reducció del gas d'aquesta magnitud ni amb aquestes circumstàncies prèviament i que fins ara el mix energètic dels 27 sempre ha estat una competència nacional i no europea, així com la seguretat de subministrament que s'ha perdut en els últims mesos a causa de les sancions imposades a Rússia arran de la guerra. Ara bé, Ribera també ha reconegut que el que pactaran aquest dimarts els ministres d'energia de la UE és un "pas endavant molt important" i que per això Espanya es veu obligada a acceptar-ho, ara bé, també ha avisat que hi ha certs punts que no acaben d'encaixar. En aquesta línia ha afegit que per primera vegada els 27 governs europeus es comprometran a fer més pels altres en matèria energètica, tant en l'àmbit de subministrament com en la seguretat del proveïment.
Les declaracions de Ribera s'han produït aquest dimarts a Brussel·les, on els ministres d'Energia de la UE es reuneixen en un Consell extraordinari per intentar tancar un acord sobre la proposta de Brussel·les per reduir el consum de gas, amb el temor a un tall total de subministrament per part de Rússia. En aquest context, la vicepresidenta ha assegurat que el més rellevant per a Espanya és aportar el seu "valor afegit" per tal de "facilitar aquest accés a una energia que, per altres raons, en la major part d'estats membres és complicat, perquè no poden rebre gas natural liquat, no poden regasificar ni traslladar-ho a través de les canonades i distribuir-ho a tota Europa". De fet, ha recordat que Espanya "és el port d'entrada més important de la UE en gas natural liquat" i ha afegit que reexporta el 20% del gas que arriba als ports de l'Estat, és per això que ha sentenciat que està "en condicions d'enfortir aquestes capacitats per a poder reexportar a través dels dos gasoductes transpirinencs", incrementant "de manera important" l'enviament de gas a la resta d'Europa, és a dir a través del Midcat, encara que diversos experts ja han avisat que el volum que permet transportar el gasoducte transpirinenc no cobriria, ni de bon tros, el volum que necessita tot el continent europeu.
Tot i això, la ministra ha considerat "correcte" que tots els països membres assumeixin "un compromís de reducció" del consum del gas afegint la necessitat de la UE per donar "una resposta immediata, basada en la solidaritat efectiva, en la qual l'estalvi i l'eficiència són fonamentals". "Creiem que la combinació de les diferents mesures d'estalvi, eficiència, emmagatzematge, transport i accés a flexibilitat al gas per part d'Estats del nord i centre d'Europa que es veuen més afectats pels talls de gas russos són crucials i avui esperem poder activar aquestes propostes", ha assegurat Ribera. Per últim, la vicepresidenta ha tancat les seves declaracions assegurant que la seva intenció és sortir del consell "amb un missatge clar d'unitat" davant del que considera el "xantatge energètic de Putin".
Els talls de gas són "políticament motivats"
Per altra banda, abans d'entrar en aquesta reunió també s'ha pronunciat la Comissió Europea (CE) a través de la comissària d'Energia, Kadri Simson, que ha afirmat que consideren que la decisió de Gazprom de reduir el subministrament de gas pel Nord Stream està "políticament motivada" i no respon a raons tècniques. "Sabem que no hi ha una raó tècnica per a fer això, és un pas políticament motivat i hem d'estar preparats i, exactament per aquesta raó, la reducció preventiva de la nostra demanda de gas és una estratègia sàvia", ha assegurat Simson en la seva arribada a la trobada amb els ministres europeus.
A més, cal recordar que aquesta reunió al més alt nivell arriba només 24 hores més tard que Rússia anunciés que a partir del 27 de juliol, és a dir aquest dimecres, reduirà a la meitat del flux actual, que era del 40% de la capacitat, el subministrament de gas a Alemanya a través del Nord Stream, la qual cosa suposa que només arribaran per aquesta infraestructura 33 milions de metres cúbics diaris. És per això que Simson ha afegit que la decisió de Gazprom subratlla, una vegada més, la necessita europea "d'estar preparats per als possibles talls de subministrament de Rússia en qualsevol moment". És per això que la Comissió considera que per arribar a aquest nivell de preparació necessària, s'ha d'actuar ràpidament contra Rússia i abordar la crisi energètica tota la UE en el seu conjunt.
En aquesta línia l'eurocomissària ha assegurat que la UE "reduirà la seva demanda de manera preventiva i això permetrà continuar emplenant l'emmagatzematge del nostre gas subterrani, que està ara en el 66%", confiant, això sí, que els Estats puguin arribar a un acord tot i que és conscient que tenen "diferents circumstàncies, diferents posicions de partida".