Espanya ja és el país amb més atur entre els joves de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), en una situació agreujada per la crisi del coronavirus. Així ho indiquen les dades recollides a tancament de juliol, d'on s'extreu que quatre de cada deu menors de 24 anys (un 41,7%) es troben en situació d'atur.

Abans de l'afectació de la pandèmia —a tancament de 2019— la taxa d'atur del col·lectiu de 15 a 24 anys era a Espanya del 32,6%, segons les dades recopilades per l'organització i publicades aquest dimecres. El país espanyol supera en la classificació diversos països de l'entorn, com Portugal (amb una taxa d'atur juvenil del 26,3%), Itàlia (31,1%) o França (19,7%). A Grècia, d'altra banda, l'atur entre els joves és del 37,5%, segons l'última dada disponible del mercat laboral grec del mes de maig. De fet, OCDE ja ha advertit que en aquesta crisi econòmica Espanya superarà Grècia com el país amb més atur de l'organització amb seu a París.

En el conjunt de la OCDE, en canvi, l'atur entre els menors de 25 anys va baixar un 0,6% el juliol, fins al 16,2%. Això suposa més del doble que la taxa d'atur global i encara més que el 6,7% entre els majors de 25 anys. L'atur entre els majors de 24 anys no tan important. La seva taxa d'atur a Espanya ascendeix al 14,2%, el que deixa la taxa d'atur general del país en el 15,8% a tancament de juliol, només per sota de la de Colòmbia (19,7%) i duplicant la mitja de la UE (7,2%).

Es pot destacar que per obtenir aquestes dades no s'han inclòs els 700.000 treballadors que actualment es troben en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i que estan cobrant la prestació.

L'atur en la OCDE continua caient al juliol

Al juliol, la OCDE va registrar un descens global d'aturats, encara que amb "fortes diferències regionals". L'atur va baixar al 7,7% el juliol passat, des del 8% de juny, segons ha informat aquest dimecres l'organització. Encara així, el nivell d'atur continua sent de 2,5 punts percentuals —superior al 5,2% d'aturats sobre la població activa registrat al febrer, abans de l'inici de la pandèmia—.

El màxim nivell d'atur d'aquest any als països de la OCDE es va produir a l'abril, amb un 8,6%, i des d'aleshores s'ha registrat un lleuger declivi gradual fins al 7,7% de juliol publicat avui. Per zones, l'atur va pujar per quart mes consecutiu en la zona euro, fins al 7,9% (des del 7,7% de juny), amb augments d'almenys tres dècimes a França, Itàlia, Portugal i Itàlia. En canvi, l'atur amb prou feines es va incrementar una dècima al Japó (del 2,8 al 2,9%), mentre que als Estats Units i el Canadà va caure de forma destacable (0,9 i 1,4 punts, respectivament) degut, sobretot, al progressiu retorn al treball en aquests dos últims països de treballadors en situació d'acomiadament temporal.

Les taxes d'atur més grans van tornar a registrar-se a Colòmbia (19,7%), Grècia (17% en les dades de maig encara no actualitzades) i Espanya (15,8 %). En total, en tota la OCDE hi havia 50.535 milions d'aturats al juliol, després d'un màxim aquest any de 55,377 a l'abril. En el primer trimestre hi va haver 36,679 milions d'aturats, segons l'agència Efe.

 

Imatge principal: Un grup de joves abans d'agafar l'autobús. Foto: ACN