Finalment, i després de molta incerta, Espanya i Portugal han aconseguit arribar a un acord amb la Comissió Europea per deslligar el preu del gas de la factura de la llum després de reunir-se amb la vicepresidenta europea de competència, Margrethe Vestager. En un primer moment, els dos països ibèrics havien demanat a Brussel·les marcar un preu de 30 euros/megawatt hora per al gas usat per generar electricitat, però finalment l'acord, segons han explicat avui la vicepresidenta Teresa Ribera i el seu homòleg portuguès José Duarte, inclou que el preu inicial del gas natural per a la generació elèctrica serà de 40 euros durant els pròxims 12 mesos, cosa que provocarà que el preu del gas passi a ser del voltant de 50 euros/MWh un cop l'acord entri en vigor.
Després de l'anunci de l'acord polític només faltarà, segons han anunciat els dos ministres, d'ultimar els detalls tècnics. De fet, Ribera ha comentat que confia a tenir el suport de la Comissió den els pròxims dies per tal d'aplicar immediatament el mecanisme, és més, també ha augurat que, si tot va bé, podria ser aprovat al Consell de Ministres la setmana que ve i s'apliqui ja a la factura del mes de maig. Pel que fa a les conseqüències de l'anunci, la vicepresidenta ha assegurat que la mesura provocarà “que els industrials, els consumidors domèstics, es puguin beneficiar d'aquesta disminució de les referències del mercat majorista. És un acord que ens protegeix de les turbulències i d'increments del preu del gas”.
Aquest acord arriba just un mes després que els caps de govern de la UE acordessin aprovar l'excepció ibèrica, ja que Espanya i Portugal es troben pràcticament deslligats del sistema europeu. Ara bé, el que sí que ha demanat la Comissió als dos Estats és que siguin flexibles amb les interconnexions amb França a la vegada que des de la comissió s'han compromès a augmentar la seva activitat per tal d'arribar als objectius d'interconnexió entre Europa i la península Ibèrica. Per la seva part, el ministre portuguès ha reiterat que el conjunt de la UE, i en especial la Comissió, ha de repensar el sistema de fixació de preus elèctrics, assegurant que "o es corregeix la formació de preus" o es reforcen les interconnexions entre els diferents països europeus.
Es podria suplir el 30% de la demanda energètica
Seguint amb matèria energètica, la setmana passada el primer ministre portuguès, António Costa, va assegurar que Espanya i Portugal tenen capacitat per suplir el 30% de les necessitats de gas de la UE. A més, va qualificar de "pas històric" la decisió de Brussel·les d'assumir l'augment de les connexions de la península Ibèrica amb el mercat europeu. "Ha estat un pas històric", ha sentenciat Costa, que també ha celebrat que la Comissió Europea hagi assumit "com una opció estratègica d'Europa" l'augment de les interconnexions del mercat ibèric amb la resta del continent. Espanya i Portugal tenen, en conjunt, "capacitat per suplir el 30% de les necessitats energètiques d'Europa en gas natural", ha afegit Costa, però "no podem utilitzar-la perquè no hi ha interconnexió que permeti exportar el gas natural que tenim capacitat d'acollir i emmagatzemar per a la resta d'Europa".