La Comissió Europea ha tirat per terra les demandes del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per buscar una solució a l'escalada de preus de l'energia, que contemplaven una compra conjunta de gas. Davant de la desestimació de Brussel·les a les propostes espanyoles, la resposta no es podia fer esperar, i ha estat a través de la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha qualificat de "manifestament incongruents" les propostes plantejades per la Comissió Europea.
Des del punt de vista de Ribera, les noves propostes de la Comissió "no aborden l'excepcionalitat de la situació, amb mesures excepcionals a l'altura del desafiament que tenim per davant", i ha recordat que la Comissió és conscient de l'impacte del preu del gas "per sobre de qualsevol estimació", a uns nivells equiparables als de la crisi del petroli dels anys 70 del segle passat, "i no obstant això, les propostes que recull el seu paper no deixen de ser manifestament incongruents", ha assenyalat.
La vicepresidenta, de fet, ha destacat altres propostes, com l'impuls a la contractació bilateral d'energia, o la vigilància del mercat elèctric i del mercat d'emissions de CO₂, amb l'objectiu que "el preu del gas no contamini el preu de l'electricitat".
Alhora, Ribera ha apuntat que la tensió en el mercat de gas "pot mantenir-se encara algun temps i seria una pena que Europa no estigui a l'altura de les circumstàncies, intentant corregir, tallar, aquesta hemorràgia que es produiria en el conjunt de l'economia europea si no es reaccionés". Finalment, ha agraït la convocatòria d'un Consell Extraordinari de Ministres d'Energia per al pròxim 26 d'octubre centrat en els preus del gas i l'electricitat.
Les reserves de gas estan a un nivell òptim
A tot això, el que ha portat a Brussel·les a desestimar les mesures proposades per Espanya és que considera que hi ha prou gas per passar aquest hivern, ja que les reserves dels països europeus estan al 76% respecte a la mitja del 90% habitual en aquest període de l'any. L'Executiu comunitari confia, a més, que el pic de preus passarà l'abril, quan previsiblement comenci a operar el gasoducte Nord Stream 2 entre Rússia i Alemanya.
"A curt termini, els estats membres són els que estan en millor posició i equipats. Les nostres regles encara permeten, i de fet animen, als estats a prendre mesures", ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa la comissària europea d'Energia, Kadri Simson.
És per això que les mesures suggerides no són a curt termini sinó més tirant a mitjà termini, i la mateixa Simson ha considerat que "hem de fer que el sistema energètic estigui més ben preparat i sigui més resistent per no haver de fer front a una situació similar en el futur".
De fet, Brussel·les recomana desenvolupar la tecnologia d'emmagatzemament energètic a través de les bateries i de l'hidrogen, demanar "als reguladors europeus d'energia que estudiïn els beneficis i inconvenients de redissenyar el mercat de l'electricitat" o afavorir que els consumidors puguin elegir als seus proveïdors i fomentar l'autoconsum.