Espanya va ser l'únic país de la zona euro on l'ocupació va continuar caient el febrer de 2021, mentre als altres països es va registrar un augment net generalitzat per primera vegada en dotze mesos. Aquesta és una de les conclusions que extreu l'empresa proveïdora d'informació IHS Markit, la qual exposa també que l'activitat del sector privat de la zona euro es va deteriorar el febrer per quart mes consecutiu, encara que a menor ritme que els mesos anteriors.
"Atès que l'activitat total ha registrat una contracció per quart mes consecutiu, l'economia de la zona euro es troba en camí d'assenyalar una recessió de doble caiguda", indica Chris Williamson, economista cap d'IHS Markit, qui assenyala que l'alentiment en el ritme de declivi subratlla que l'última desacceleració sembla ser "molt menys severa que la de la fase inicial de la pandèmia de l'any passat".
En el conjunt de l'Estat espanyol, l'atur va augmentar un 1,12% respecte del mes de gener d'aquest any, segons dades d'aquest dimarts del Ministeri de Treball.
Evolució dels indicadors
L'índex de Gestors de Compres PMI del sector serveis es va situar el febrer en 45,7 punts, davant els 45,4 de gener, per sota del llindar de 50 punts que separa la contracció de l'expansió, mentre que la dada manufacturera va pujar a 57,9 punts respecte dels 54,8 del mes anterior. Aquesta evolució ha provocat divergències entre països. Mentre Itàlia i Alemanya van ser les úniques que van registrar un creixement modest de l'activitat total el febrer, gràcies als resultats dels seus respectius sectors manufacturers, en la resta d'economies, com Espanya, amb un important pes del sector dels serveis, es van observar declivis generalitzats.
Els costos al sector privat van augmentar durant el febrer, en bona part per l'increment dels del sector manufacturer. Això va provocar un lleuger augment dels preus cobrats per primera vegada des de febrer de l'any passat, encara que la taxa d'inflació va ser marginal.
Previsions per a l'economia
"Cada vegada està més clar que serà necessari implementar moltes mesures per combatre el virus durant algun temps, en part a causa de la lentitud a les campanyes de vacunació. Això podria estendre el llast econòmic per la pandèmia fins a la segona meitat de l'any i moderar el ritme de recuperació", va advertir Williamson.
L'economista en cap d'IHS Markit es planteja fins a quin punt aquestes mesures de contenció limitaran l'oferta de productes i serveis en un moment de recuperació de la demanda. Al seu torn, això determinarà el poder de fixació de preus en els pròxims mesos i afectarà l'evolució de la inflació.