Amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, Grup Coxabengoa, a través de la seva divisió d'aigua, Abengoa Water, especialitzada en solucions de dessalinització i gestió hídrica, posa sobre la taula la importància d'abordar de manera efectiva els desafiaments que enfronta la gestió de l'aigua.
La companyia espanyola, que ha posat en marxa el 10% de la capacitat instal·lada al món (amb una capacitat instal·lada de més de 4 milions de m3 diaris) ha conclòs amb èxit u de les grans fites del sector: el tancament de les proves finals de la fase d'operació comercial de Taweelah, la planta dessaladora més gran d'osmosi inversa del món, ubicada a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units).
Amb una producció de gairebé un milió m3/día, garanteix el subministrament a quatre milions i mig de persones aproximadament durant tot l'any. Així, la multinacional continua garantint l'accés vital a l'aigua als ciutadans i contribuint al desenvolupament de diferents sectors econòmics en un context d'escassetat hídrica cada vegada més persistent. Amb ella, Abengoa Water ja compta amb 30 dessaladores.
Miguel Ángel Fernández, director general d'Abengoa Water, va afirmar que "les dessaladores, que s'erigeixen com a aliades per combatre la sequera, suposen un desafiament econòmic que requereix solucions innovadores i una visió a llarg termini. A Coxabengoa desenvolupem projectes en aquest sentit, buscant sinergies entre les nostres divisions d'energia, serveis (operació i manteniment) i tecnologia), per aconseguir abordar els alts costos de producció i aconseguir, a més, eficiència energètica".
Va dir que la innovació és un element clau en l'estratègia del Grup Coxabengoa, que inverteix en investigació i desenvolupament i treballa en estreta col·laboració amb universitats, centres d'investigació i altres socis tecnològics per desenvolupar solucions avançades en àrees com la dessalinització.
Dessaladores
Així, un dels principals desafiaments en el procés de dessalinització és l'elevat consum elèctric, principalment atribuïble al procés d'osmosi inversa, que ha demostrat ser més eficient que els utilitzats fa uns anys. En aquest sentit, Grupo Coxabengoa ha demostrat la seva capacitat per desenvolupar projectes complexos des del punt de vista tècnic, i també per adaptar-se a condicions de treball adverses, en països molt diversos, com és l'exemple de Taweelah, que destaca a més per la seva eficiència energètica excepcional, amb un consum específic inferior al previst.
En combinar la producció d'aigua potable amb la generació d'energia neta, gràcies a la instal·lació d'un camp solar fotovoltaic de més de 70 MWp de potència, aconsegueix autoproveir-se d'una forma sostenible i de reduir la seva dependència dels combustibles fòssils.
"No només garantim l'accés vital a l'aigua en situacions com que ara mateix afronta mig país, sinó que també obrim la porta a un futur on les dessaladores exerceixin un paper crucial en la seguretat hídrica mundial", afegeix Fernández, que explica que la companyia acumula a Espanya uns 500.000m³ al dia d'aigua dessalada, principalment a Andalusia, però també a Múrcia, Catalunya i les Canàries.
Grupo Coxabengoa va assenyalar que es consolida "com a empresa líder al sector del dessalatge a nivell mundial, a Espanya, l'Àfrica, Llatinoamèrica, els Estats Units, Àsia i l'Orient Mitjà," per a la producció d'aigua potable o industrial, mitjançant processos de membrana convencionals i avançats, a partir d'aigua de mar. Compte amb una cartera molt extensa: a l'Aràbia Saudita, Rabigh III (600.000 m3/día) i Shuaibah III (250.000 m3/día), totes elles completades; Dubal (47.750 m3/día), als Emirats Àrabs Units, en operació; i Salalah (114.000 m3/día), a Oman, també completada.