Els resultats finals de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona consoliden la derrota de l'establishment a la joia empresarial catalana, que tot i les seves maniobres per deixar l'independentisme a l'oposició, no ha aconseguit arraconar la llista independentista de l'ANC, Eines de País, que es manté com la llista majoritària, qui només perd una cadira. La revolució política i de classe a la Cambra ja és un fet. 

Segons les xifres finals, de les 40 cadires escollides, Eines de País es queda amb 30 cadires -30+1 si tenim en compte la de Joan Font de Bonpreu, candidat compartit entre els independentistes i la llista d'Enric Crous-, 4+1 per Crous&Torres, 3 per Carles Tusquets, 1 per Lideratge 50a50 i Ramon Masià, qui no havia guanyat cap epígraf abans del recompte final, n'esgarrapa 1 de l'ANC. D'aquesta manera, tot queda igual que fins ara: un històric triomf de l'independentisme a la Cambra. 

La cadira que es mou és la de Francesc Cara Solà, de l'epígraf dels Transports, emmagatzematge i comunicacions, que se l'enduu l'empresa Cartridges Systems, SLU, de la candidatura de Ramon Masià

 

Aquests resultats definitius s'han fet esperar perquè la Junta Electoral va decidir dimecres passat apartar 955 vots de l'escrutini final per valorar-los, ja que segons va explicar en el seu moment el secretari general de la Cambra, Xavier Coronas, es tractava de vots "dubtosos". És per aquest motiu que la Junta s'ha tornat a reunir aquesta tarda per acabar de valorar si aquests vots entraven o no dins l'escrutini definitiu. 

Aquest gairebé miler de vots "dubtosos" eren l'última esperança de l'establishment, que davant el xoc i la sorpresa de la victòria inèdita de l'independentisme, no ha deixat de pressionar esperant esgarrapar alguna cadira més a l'ANC per deixar-la a l'oposició. No ho han aconseguit, i la Cambra "com a estructura d'Estat" que plantejava Eines de País serà una realitat ben aviat. 

Opacitat i retards

Les eleccions camerals es van celebrar del dijous 2 de maig fins el dimecres 8 de maig. Han calgut cinc dies per tenir els resultats definitius, si bé la comunicació amb la Junta Electoral de Cambres tampoc no ha estat abundant. Dimecres passat, la Cambra de Comerç va convocar la premsa a la Casa de la Llotja, la seu 'fancy' de la institució, en un acte amb els candidats i en què la mateixa Cambra havia d'anunciar els resultats a quarts de deu de la nit. El moment més insòlit es va produir quan el director general de la Cambra, Xavier Carbonell, va sortir davant els assistents aglomerats a la Casa de la Llotja des de feia més de tres hores, per dir que la Junta Electoral de Cambres (JEC) havia decidit finalment donar els resultats l'endemà. Al mateix moment, en alguns mitjans es filtraven els resultats provisionals que donaven la victòria incondicional a l'independentisme. 

Més tard encara, la Junta va decidir donar els resultats provisionals, explicant el conflicte dels vots dubtosos, i convocant la premsa per avui dilluns, per donar definitivament el resultat final. Finalment, la Cambra ha decidit no fer cap convocatòria, sinó esperar les ordres de la Junta i enviar una nota de premsa, que, des de les 20h del vespre que havien de sortir, les xifres oficials han acabat arribant a les 22.20h. De fet, aquest migdia, poca estona abans que la Junta Electoral es reunís per prendre una decisió sobre els vots "dubtosos", la Cambra ha enviat un comunicat pressionant l'òrgan per revertir la majoria absoluta de l'ANC. Una història d'opacitat, retards i esperes: han calgut cinc dies per saber què passa finalment a la Cambra, que no s'ha manifestat de cap manera.

Per últim, demà la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha convocat a la premsa per fer una valoració final del sistema de vot electrònic i el procediment general d'aquestes eleccions sense precedents. A més de la consellera, a l’acte hi participaran Marta Felip, secretària general d’Empresa i Coneixement, i Raül Rabionet, representant de l’empresa AGTIC, que ha dut a terme la labor d’auditoria externa del procediment electoral.

Últims serrells

Una vegada ratificades les 40 cadires del ple cameral que s'escullen per sufragi universal, queda escollir els 6 representants de les patronals Foment del Treball i Pimec, que es triaran d'entre 12 representants en la primera reunió del nou ple, que es farà a principis de juny. 

Amb les 6 cadires patronals i els 40 epígrafs complets, les 14 cadires restants són les "de plata", que pertanyen a les empreses de major aportació econòmica a la institució -75.000 euros mínim anuals per tenir-hi un lloc-. Actualment aquestes empreses són CaixaBank, Criteria Caixa, Naturgy, Abertis, Agbar, Banc Sabadell, Banco Mediolanum (Tusquets), Indra, Deloitte, PwC, Hotels Catalonia, Damm, RACC i Magma Disseny. De totes maneres, amb la victòria definitiva de l'independentisme a la Cambra conquerint la cadira que fins ara ocupava Miquel Valls, caldrà veure si les grans empreses volen seguir mantenint la seva cadira de plata.