Els hotels estan patint els pitjors efectes de la crisi econòmica. Els seus establiments a Catalunya han vist desplomar-se les pernoctacions durant el mes de setembre fins a les poc més d'1,2 milions. Aquestes representen només un 20% de les que hi va haver l'any anterior, en circumstàncies normals. També han caigut respecte al mes d'agost, quedant-se en la meitat.

El nombre de viatgers, d'altra banda, va caure als establiments hotelers un 70,6% fins als 607.181, quedant-se també a la meitat respecte al mes d'agost. Barcelona, capital que depèn en gran mesura del turisme per la seva gran obertura internacional, és on la xifra de pernoctacions va registrar una caiguda més forta. Al setembre, el territori va sumar 371.519 pernoctacions, un 88% menys en comparació amb el mateix mes de l'any passat.

De fet, Barcelona acumula tres mesos registrant una xifra de pernoctacions inferior a la de Girona. Això és una dada significativa, tenint en compte que abans de l'estat d'alarma, el nombre de pernoctacions a Barcelona era sis vegades superior a Girona, segons recull l'ACN.

Es desplomen els preus al sector

A Girona, tanmateix, també s'ha donat un descens considerable. El novè mes de l'any va registrar 481.450 pernoctacions —un 68,8% de menys interanual—. A Tarragona, en canvi, el descens ha estat bastant més accentuat. Durant aquest mes de setembre, els hotels de la zona van sumar 299.125 pernoctacions, un 80,6% de menys respecte al mateix període de l'any passat. Lleida és la demarcació on menys ha caigut el nombre de pernoctacions. Allà, els hotels van sumar 112.656 nits d'hotel, un 21% menys en comparació amb setembre de l'any passat.

Arran del descens en l'arribada de turistes, els preus al sector hoteler s'han desplomat. En aquest aspecte, Catalunya és la tercera comunitat on més s'ha reduït l'Índex de Preus Hotelers (IPH), amb una variació interanual del -22,6%. Per sobre només és la Comunitat de Madrid (-26,7%) i el País Basc (-26,4%).

El descens en les nits d'hotel no s'ha produït únicament en la comunitat catalana, sinó que ha estat generalitzada en tot l'Estat, segons la Conjuntura Turística Hotelera, publicada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A Espanya, les pernoctacions en establiments hotelers han disminuit un 78,4% al setembre respecte al mateix mes de 2019, passant des de gairebé 37,5 milions a 8,1 milions per l'efecte de la pandèmia.

El principal motiu d'aquesta caiguda és la baixada al nombre d'establiments turístics oberts, que ha passat dels 13.008 durant el mes d'agost als 12.202 durant el setembre a Espanya. D'altra banda, el nombre de places ofertades en tot l'Estat el novè mes de l'any a penes ha superat el milió, menys de la meitat respecte a l'any passat.

Caiguda del turisme estranger

A diferència de la resta d'anys, l'arribada de turistes estrangers durant l'estiu ha estat molt baixa. Durant el mes de setembre, els viatgers internacionals van sumar 1,78 milions de pernoctacions en tot l'Estat, un 22% sobre el total. Les pernoctacions de viatgers procedents d'altres països emissors també va registrar importants caigudes. És el cas d'Alemanya (-96,9%), Itàlia (-89,9%) i Portugal (-81,6%).

Les principals destinacions turístiques d'aquest mes de setembre van ser Andalusia i Catalunya, on es van concentrar el 22,3% i el 15,6% de les pernoctacions de tot l'Estat, respectivament. A continuació apareixen les Illes Canàries, amb un 11,8% de les pernoctacions, i el País Valencià, amb un 10,5%.

Les Illes Balears, una de les destinacions que sol liderar tots els rànquings de visitants, cau a la cinquena posició, concentrant tan sols un 6,4% de les pernoctacions. Durant el mateix període de l'any passat, l'arxipèlag era la comunitat més visitades i agrupava el 24% de totes les pernoctacions en l'Estat.

 

Imatge principal: Un home camina al costat d'un hotel. Foto: Efe