Saps què és la domòtica? L'enciclopèdia ho defineix com el "conjunt de tècniques informàtiques i teleinformàtiques aplicades a l’automatització del funcionament dels habitatges". O smart home, com es coneix més col·loquialment. I és que el concepte de casa intel·ligent està cada vegada més estès entre la societat. Petits canvis en la manera d'encendre els llums o programar des del mateix telèfon mòbil quan s'engega i quan s'apaga la calefacció, per exemple, són tecnologies que ja es comencen a veure en diversos congressos com l'Smart Cities o el Mobile World Congress. I és que la casa intel·ligent és sinònim de llar sostenible. I sostenible és sinònim de respecte amb el medi ambient i també de més eficiència i estalvi en l'àmbit econòmic, per la qual cosa la butxaca a final de mes també ho agrairà.

Segons els estudis, fins a un 8% dels gasos emesos a les ciutats prové dels edificis i el sector residencial, una xifra considerable que es pot rebaixar considerablement si els usuaris fan alguns canvis a casa. T'expliquem com funciona i quines opcions hi ha: 

  • Panys intel·ligents

Comencem pel principi. La smart home és tot el que està inclòs a la llar, i això també implica la porta d'entrada, del garatge, les finestres i, en definitiva, tot el sistema de tancament i obertura de la casa. Els panys intel·ligents són ben útils per a tots aquells que sovint s'obliden les claus de casa i també, en contra del que s'acostuma a posar en dubte, per un tema de seguretat. Trucar el serraller nocturn serà cosa de la història. 

Els panys intel·ligents són dispositius que permeten configurar el tancament i obertura de les portes de diverses maneres, segons l'opció que més atractiva sembli a l'usuari. La que acostuma a ser més econòmica és la de l'empremta dactilar, quelcom que no és nou, ja que en diverses institucions o fins i tot bancs ja fa anys que s'empra per emfatitzar la seguretat. Aquests sistemes ofereixen fins a un seguit d'empremtes diferents que l'usuari pot programar perquè diverses persones puguin entrar a la casa, o fins i tot a l'oficina, ja que és un sistema molt pràctic per als treballadors a l'hora de fitxar l'entrada i la sortida del centre de treball. Un sistema d'aquestes característiques es pot trobar per uns 100 euros. 

Foto: Unsplash

Però no s'acaba amb les empremtes. Cada vegada hi ha més empreses que es dediquen a millorar els sistemes de tancament per temes de seguretat. Una de les que està actualment creixent més és AkilesApp, que a través d'un software amb seguretat controlada pel núvol, encriptació de cada extrem i un control sobre cada accés a la casa, permet que l'usuari obri o tanqui els panys amb un clic des de la seva aplicació, per molt que estigui a distància. És quelcom útil si es tenen convidats a casa uns dies i no es vol córrer el risc de deixar les claus, o sobretot per pisos turístics i empreses. A més, pel que fa a la seguretat, el sistema t'ofereix un control total dels accessos a la casa. 

  • Il·luminació a cop de clic

Un sistema d'il·luminació domòtica a la llar és més confortable i, alhora, millora l'eficiència energètica i la seguretat de la casa. A cop de clic l'usuari pot encendre o apagar els llums, regular la intensitat i canviar la tonalitat. La comunicació amb les bombetes es pot dur a terme des de diferents mitjans com un cablejat propi de control, a través de la pròpia línia elèctrica o sense fils.

Les bombetes també s'han fet intel·ligents. Un exemple és la nova línia de bombetes intel·ligents de Philips, que ha llançat al mercat la seva línia de productes Hue amb llums, bombetes, tires LED i una gran integració amb serveis com IFTTT que permeten a l'usuari crear receptes automàtiques i personalitzades, com ara que s'encenguin automàticament els llums de la cuina quan estiguem a cinc metres de casa. Aquest tipus de bombetes funcionen col·locant-les en un llum i es pot gestionar de manera automàtica, sense necessitat d'apropar-se a l'interruptor perquè funcioni. Aquestes bombetes es poden trobar per uns 6-10 euros i acostumen a ser compatibles amb Google i Amazon i diverses marques.

Foto: Pixabay

I no es redueix a la llum, sinó que qualsevol aparell no intel·ligent ho pot ser, només depèn d'on estigui connectat, perquè ja existeixen endolls intel·ligents que converteixen l'aparell. D'aquesta manera, connectant qualsevol electrodomèstic com ara una cafetera a un d'aquests endolls, pots tenir el cafè preparat amb una ordre de veu o fent clic a una aplicació de mòbil. Això sí, els endolls compatibles acostumen a ser de la mateixa marca; Google i Amazon, per exemple, tenen endolls compatibles per als electrodomèstics de les seves pròpies marques. Aquests endolls acostumen a tenir un cost d'uns 15 euros.  

Aquestes solucions, a més de fer la vida més còmoda, permeten gestionar millor l'electricitat i l'energia que gastem a casa, cosa que ajudarà a ser més sostenibles en el nostre dia a dia i a més rebaixar el preu de les factures. 

  • Climatització i termòstat

En un inici, la domòtica a la llar semblava que només servia per posar la calefacció abans d'arribar a casa perquè la casa estigués calenta en arribar. Però controlar el termòstat va molt més enllà de tenir calenta la casa. Els termòstats intel·ligents pretenen aconseguir espais més eficients, que s'adaptin a la situació segons les temperatures i segons si hi ha gent o no.

Aquests et permeten crear programes de calor personalitzats i també controlar la calefacció des de qualsevol lloc, i també s'adapten depenent de quanta gent hi ha. Amb aquests aparells, que poden costar entre 170 i 400 euros depenent de la marca i del model, també s'aconsegueix una major eficiència i, a final de mes, una factura més barata. 

Foto: Pixabay

  • Altaveus intel·ligents

Les sèries i pel·lícules futuristes ja ens han aproximat a aquest tipus de tecnologia. El que podia semblar una cosa de marcians com preguntar en veu alta per la casa "Quin temps farà avui?" o demanar que soni una cançó sense necessitat de moure's del sofà o mentres fas altres coses ara ja és una realitat amb els altaveus intel·ligents. I és que pot semblar que els assistents de veu han arribat fa poc, però si parem a pensar-hi ens adonarem que fa molts anys que existeixen a les nostres vides a través dels smartphones

Foto: Unsplash

L'altaveu intel·ligent no és més que un nou format per introduir la tecnologia d'assistència de veu dins de les llars. D'aquesta manera ja no depèn únicament del teu smartphone, sinó que pots tenir sempre disponible la tecnologia de la llar en qualsevol racó sense necessitat de portar el mòbil a sobre. N'hi ha de molts tipus i diverses grans companyies ja han presentat les seves propostes, com és el cas d'Amazon amb l'assistent Alexa o Google amb el Google Home. "Alexa, com està el trànsit per arribar a X lloc?", per exemple, ja és el dia a dia de diverses llars. I no només serveixen per a això, també se'ls pot demanar que posin en marxa la rentadora a una hora concreta i d'altres funcions. Entre els diversos models, que ronden entre els 100 i els 500 euros, més tard també s'hi poden afegir els complements que es vulguin.