L’endemà del referèndum, en silenci, l’Estat va buidar massivament diners que empreses públiques i administracions tenien en dipòsits en els dos principals banc, el Sabadell i CaixaBank. Segons ha revelat el diari Ara, les dues entitats van patir una forta fuga de capitals el 2 d’octubre per ordres polítiques. Aquella setmana acabaria amb el trasllat de les seves seus fora de Catalunya, després de l’aprovació del decret-llei.
Cap dels dos bancs ha precisat quin és el volum de capital que aquell dia es van treure. No obstant això, un alt directiu consultat per l’Ara apunta que “entre Renfe, Adif, Ports de l’Estat, RTVE i d’altres van treure 2.000 milions d’euros del Sabadell en un sol dia”. Un executiu bancari assenyala que “fins a un terç del total de dipòsits que surten aquells dies són diners d’administracions públiques i empreses controlades per l’Estat”.
Segons les fonts consultades per aquest diari, el conseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola, va passar-se el dia trucant a diferents presidents d’aquestes empreses públiques per conèixer el motiu de la retirada. Els van respondre que eren “ordres polítiques”. Aquest buidat de comptes es va allargar uns dies.
L’objectiu semblava clar. Un executiu va parlar amb el llavors ministre d’Economia, Luis de Guindos, quan va comprovar que una administració havia retirat els seus dipòsits. I de Guindos li va respondre: “Heu canviat la seu? Doncs no patiu”. En unes hores els diners tornaven a ser en els comptes d’on havien sortit.
En total, segons fonts finances, al Sabadell la fuga de dipòsits va ser d’uns 12.000 milions d’euros. En el cas de CaixaBank, el doble. Un terç els va retirar l’Estat a través de les seves empreses públiques i administracions.