L'anomenada "taxa Google", el nou impost plantejat per Brussel·les, podria fer ingressar a l'estat espanyol fins a 2.100 milions d'euros entre el 2018 i el 2019. Un impost que el govern de Rajoy ja vol començar a recaptar, ja que veu aquests ingressos com una possible sortida "per pagar les pensions". De fet, el govern espanyol ja ho ha introduït com a mesura per pagar els pensionistes en el Pla d'Estabilitat 2018-2019 presentat a Brussel·les.
Una maniobra que no ha agradat a la Comissió Europea, que ha assegurat que demanarà explicacions a Espanya sobre com pretén acabar amb el forat de les pensions, sense improvisacions i alertant que els "impostos imaginaris" no compten.
La 'taxa Google'
El gravamen seria un impost indirecte de caràcter temporal que planteja taxar els serveis digitals en un 3% —en un interval que va de l'1% al 5%— a empreses com Google, Amazon i Apple, entre d'altres, per evitar l'evasió d'impostos d'aquestes empreses.
Es tracta, doncs, d'un impost per obligar que paguin al fisc activitats que actualment escapen d'Hisenda. A més, Brussel·les també proposa canvis en la base imposable de l'impost de societats.
No seria un impost sobre els consumidors, sinó sobre determinats serveis digitals, que afectarà aquelles empreses que facturin més de 750 milions d'euros a tot el món i com a mínim 50 milions d'euros a Europa. L'impost va ser aprovat per la UE el 21 de març. Amb aquest moviment, s'evitaria que les empreses que no tenen les seves seus físicament en territori europeu però sí que hi comercialitzen, eludissin el pagament.
Un pedaç per a les pensions
L'acord amb el PNB per tirar endavant els Pressupostos Generals de l'Estat ajorna la posada en vigor del pla de sostenibilitat i posa en marxa l'augment del 0,25% de les pensions. Aquest augment suposa un cost addicional de 1.522 milions i 2.200 milions més el 2019, és a dir, un total de 3.700 milions d'euros.
En el Programa d'Estabilitat 2018-2019 que el govern espanyol va presentar a Brussel·les fa dos dies, hi explica que compta amb els 2.100 milions que recaptaria amb la taxa Google —600 milions d'euros i 1.500 milions d'euros més l'any que ve— per finançar part de les pensions. El problema: la taxa encara no està creada, però l'Executiu espera "presentar-ho al més aviat possible i que tingui efectes també el 2019 i successivament".
De totes maneres, es tracta d'un impost amb prerrogativa comunitària i, per tant, l'aplicació no serà tan fàcil i ràpida com es preveu des de l'Estat, cosa que indica que aquests 2.100 milions són uns objectius força optimistes.