Asempleo, l'associació que representa el 80% de la facturació de les agències d'ocupació i empreses de treball temporal a Espanya, va constatar aquest dimecres que, després de dos anys de la implementació de la reforma laboral, les necessitats de contractació temporal en el mercat de treball espanyol es mantenen en els nivells previs a aquesta normativa.
Mostra d'això, va assegurar, és que durant el primer semestre de 2024 les empreses de treball temporal (ETT) van gestionar un 2,9% més d'empleats (treballadors únics) que en el mateix període de l'any passat.
Durant una trobada informativa, el president d'Asempleo, Andreu Cruañas, va valorar que "la reforma laboral implementada des del primer trimestre de 2022 ha impulsat una reducció estadística de la temporalitat al país, amb la desaparició de modalitats de contracte -com el d'obra i servei- i l'augment de figures com el contracte fix discontinu. Aquests canvis no han alterat les necessitats temporals de les empreses en Espanya, que té una dependència altíssima dels serveis, el turisme, l'agricultura i la logística, en els quals l'estacionalitat i la demanda puntual continuen sent factors fonamentals."
Asempleo va destacar que els indicadors d'ocupació a Espanya mostren un panorama mixt. Des de l'inici de la reforma, l'ocupació ha crescut en un 8% interanual, i l'atur ha disminuït en un 17,5%. Tanmateix, hi ha una sèrie de problemes estructurals que persisteixen: la taxa d'atur continua en els dos dígits, amb un 11,21% en el tercer trimestre de 2024, i Espanya manté un dels nivells més alts d'atur juvenil a la Unió Europea (26,9%), amb un atur significatiu en majors de 55 anys (10,1%).
Una altra dada que considera preocupant és la folgança laboral, que assoleix el 19,4%, el que subratlla el desajust entre l'ocupació disponible i les expectatives dels treballadors i situa el país com el de més folgança al territori europeu.
Per a Andreu Cruañas, aquesta és una realitat "que exposa les carències del nostre mercat laboral en ple moment d'expansió econòmica. Que tinguem dades inadmissibles en matèria d'atur juvenil, de llarga i molt llarga durada ara que s'esperen creixements de la nostra economia de fins a 2,9% segons l'última projecció del Fons Monetari Internacional, ens hauria d'alarmar. Com a patronal fem una crida a favor de concertar polítiques actives d'ocupació que es tradueixin en competitivitat per a les empreses i en oportunitats per als treballadors".
VALOR REFUGI
Al mig d'aquest balanç del mercat laboral, marcat per les necessitats temporals del teixit productiu espanyol, la patronal va ressaltar el paper de les ETT i d'Agències d'Ocupació com a "valor refugi per a les empreses perquè generen seguretat jurídica, donen accés a capital humà i ofereixen flexibilitat en moments d'augment de la producció o situacions puntuals per a les organitzacions", va destacar Cruañas.
Així mateix, Asempleo va posar de relleu que una de cada tres persones que entra a treballar a una ETT o Agència d'Ocupació acaba sent ocupada per l'empresa usuària, el que confirma que "el nostre sector un aliat perquè les persones tornin al mercat laboral després de períodes d'inactivitat. I alhora, oferim un primer acostament a moltes persones al mercat laboral", va concloure.