Un grup de diputats del Parlament Europeu ha dirigit una carta als vicepresidents executius de la Comissió Europea, Margrethe Vestager i Valdis Dombrovskis, i al comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, en la qual manifesten la seva preocupació per la politització del desplegament del 5G a la UE i reclamen un pes més important de la sobirania digital de la Unió.
Aquesta declaració es produeix en un moment en què països com Alemanya i França, a través de les veus dels seus màxims representants, Angela Merkel i Emmanuel Macron, estan reivindicant la sobirania estratègica de la Unió Europea.
La carta, presentada per 8 eurodiputats (cinc italians i tres romanesos, pertanyents a diferents grups polítics), recorda la importància que concedeixen la Comissió Europea i els seus Estats membres a la digitalització com un dels dos pilars clau sobre els quals s'ha de construir la recuperació post-Covid.
Tanmateix, els parlamentaris lamenten que alguns Estats membres prohibeixin o pensin prohibir l'ús de dispositius 5G estrangers al·legant riscos per a la seguretat nacional i que, fins i tot, "en pressionen d'altres perquè s'uneixin al seu club". Afirmen que aquestes posicions "pertorbaran les cadenes industrials mundials, soscavaran l'ecosistema de la innovació i perjudicaran els consumidors de la UE".
Afegeixen que "cada dia que es retarda el desplegament del 5G, cada dia que s'exclou els proveïdors com a resultat de decisions arbitràries, es perden oportunitats". Manifesten la necessitat d'un desplegament no polititzat i que "Europa no pot permetre's perdre anys de progrés només perquè alguns hagin decidit jugar als dards amb el 5G -en moltes ocasions utilitzant arguments discriminatoris-, que estan en flagrant contradicció amb els nostres valors comuns, consagrats a l'article 2 del Tractat".
La preocupació expressada pels membres del Parlament Europeu està en línia amb conclusions d'informes d'algunes consultores, com Oxford Economics, que afirma que la restricció de la competència en el camp del 5G podria provocar una pèrdua sobre el PIB del conjunt dels països europeus d'entre 12.000 i 85.000 milions d'euros fins a 2035, en funció de l'escenari. Per la seva part, un informe de la consultora ABI Research exposa que excloure a proveïdors en l'àmbit 5G implicaria un retard de diversos anys en el seu desplegament.
Els europarlamentaris consideren que la lògica proteccionista és perjudicial per a la Unió Europea i exposen la necessitat que Europa, per ser un líder digital, sigui capaç de prendre les seves pròpies decisions, basades en els seus propis interessos, i no de tercers.
L'escrit acaba amb una petició a la Comissió Europea i als Ministres de Telecomunicacions i Comerç de la UE: "Que defensin els principals principis del Tool Box del 5G, uns dels quals és la necessitat que tots els actors de la indústria gaudeixin de condicions equitatives, sense discriminació basada en el seu origen (en altres paraules, `racisme tecnològic´), sempre que compleixin els criteris tècnics basats en fets".