L'exconseller de Territori i Sostenibilitat; de Cultura i d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, s'ha convertit en el nou president del Cercle d'Infraestructures, en substitució de Pere Macias, fundador de l'entitat i que continuarà com a patró.
El Cercle d'Infraestructures ha engegat la nova etapa amb l'objectiu de "generar idees, debats i consensos sobre les grans transformacions que ha d'abordar Catalunya lligades a les infraestructures en els àmbits de les ciutats, la transició energètica i la digitalització", segons ha explicat l'entitat en un comunicat. Pel nou president, "les infraestructures i la seva bona gestió han de garantir el progrés, la vertebració del territori, la digitalització i la sostenibilitat".
"Tenim grans reptes al davant lligats a la transformació urbana, a la gestió de les grans infraestructures, a inversions històriques pendents i a posar diligència i bon criteri en l’assignació dels fons europeus Next Generation", ha afegit Vila.
Acompanyaran Vila com a president i Macias com a patró, el degà del Col·legi de l’Enginyeria de Camins, Canals i Ports, Oriol Altisench, com a vicepresident; i el director general de Ferrocarrils de la Generalitat, Pere Calvet; i l'enginyera sènior del Banc Europeu d’Inversions (BEI), Elena Campelo, s'incorporen a títol personal al patronat.
El nou president i els patrons del Cercle van agrair la tasca del fins ara president, Pere Macias, en els seus 17 anys al capdavant de l'entitat. Durant aquests anys, s'han celebrat 700 sessions i 200 debats, amb un llistat de ponents i participants que inclouen empresaris, professionals i acadèmics de prestigi, així com presidents de la Generalitat, ministres del Govern espanyol, consellers i conselleres de la Generalitat i d’altres comunitats autònomes i alcaldes i alcaldesses de les principals ciutats de Catalunya.
Santi Vila i el cas de Sixena
La disputa entre Catalunya i Aragó per les obres de Sixena ha esquitxat a la vida personal de Vila. Fins a tal punt que ha hagut de posar el seu pis en aval en un judici en contra seu.
Els fets es remunten al 2015, quan un jutjat de primera instància va resoldre que Catalunya havia de retornar aquestes obres al monestir de Sixena, una resolució que la Generalitat, amb Vila com a conseller de Cultura, va recórrer. Les obres s'havien de portar al juny d'aquell any al santuari aragonès, però no es van traslladar fins a finals del 2017, quan es va aplicar l'article 155.
Arran d'això, Vila està acusat d'un presumpte delicte de desobediència i d'usurpació d'atribucions judicials. Per aquest motiu, un jutjat d'Osca li va demanar fa un any una fiança de 216.000 euros, dels quals fa Vila en va dipositar llavors 108.000 euros i ara ha posat a disposició de la jutgessa el seu pis de Figueres com aval. En un principi, el judici s'hauria d'haver dut a terme l'any passat, però aquest s'ha endarrerit per la crisi sanitària desfermada per la Covid.
Ara bé, aquest mateix mes de juliol, el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, va assegurar en una entrevista a 'RAC1' que Vila també es podrà acollir al fons del Govern per pagar les fiances del Tribunal de Comptes.