L'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya ha estat només del 16% en el primer semestre del 2022, segons dades de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat que ha publicat el Ministeri d'Hisenda aquest dimarts. Aquesta mateixa xifra va ser del 35,8% per a tot l'any passat, de manera que l'Estat només va executar un terç de la inversió a Catalunya el 2021. Entre gener i juny, el percentatge d'execució pressupostària per a la Comunitat de Madrid arriba al 52,4%.
D'acord amb l'esmentat document, se suposa que l'Estat va executar el 64,2% de les inversions previstes a Catalunya durant el primer semestre. Aquest percentatge es tradueix en 1.417 milions d'euros, però baixa fins a l'assenyalat 16% si es descompten els 1.069,9 milions d'euros abonats a Abertis per la finalització de la concessió de l'AP-2 i l'AP-7. Llavors, la inversió real entre gener i juny ha estat de 348,38 milions d'euros, respecte dels 2.207 milions plantejats. Durant tot el 2021, va ser de 739,8 milions d'euros (dels 2.068 milions plantejats). A aquest ritme, l'execució del 2022 serà del 32%, quatre punts menys que l'any passat.
El contrast amb Madrid
La situació de Catalunya contrasta amb la de Madrid, on se supera el 50% del que s'havia pressupostat. La inversió real executada a la Comunitat de Madrid durant el primer semestre és de 553,1 milions d'euros, mentre que la plantejada era de 1.054,9 milions d'euros. Això suposa una execució del 52,4%, amb més de 36 punts de diferència amb Catalunya.
Tornant a Catalunya, el pagament a Abertis afecta també al percentatge de pressupost de despeses de l'Administració General de l'Estat (AGE), que ha executat el 456% si es té en compte. Però si no es contempla, el percentatge cau fins al 32,8%. L'execució més alta ha estat la del pressupost de despesa d'organismes autònoms i la resta d'entitats dependents de l'AGE, que van pressupostar 5,86 milions d'euros i n'han executat 5,53 milions. En inversions reals de les entitats del sector públic administratiu, l'execució ha estat d'1,93 milions d'euros (davant dels 15,95 pressupostats). Tan sols s'ha executat el 13,3% de les inversions del sector públic empresarial i fundacional, amb una execució de 257,7 milions d'euros (quan s'havien pressupostat 1.932,8 milions).
L'excusa de Raquel Sánchez
La situació no millora i la ministra Raquel Sánchez es limita a escudar-se en el PP per justificar la baixa execució pressupostària. "No podem perdre de vista la situació prèvia de la qual partíem el 2018, amb actuacions i inversions que en molts àmbits d'infraestructures estaven aturades i molts projectes que ni tan sols s'havien començat a redactar", va dir aquest dilluns, mentre presentava les inversions previstes en la proposta de pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2023.
Abans de conèixer les dades d'aquest dimarts, Sánchez va assegurar que Catalunya és on més s'ha invertit en el primer semestre del 2022 en "dades absolutes" — tant si es té en compte la compensació a Abertis com si no. Argumentava que l'execució de les inversions previstes fins al juny havia augmentat en un 40% interanual respecte del mateix període del 2021, quan l'execució va ser de prop del 13% del total.