Aquesta setmana s'ha publicat que el nombre de contractes fixos discontinus, fórmula que va impulsar la reforma laboral posada en marxa a començaments d'aquest any, va assolir els 1,39 milions entre gener i agost, xifra que suposa multiplicar per 12 els 113.682 signats en el mateix període de l'any passat. Segons les dades del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), només el mes d'agost passat es van rubricar 170.047 contractes fixos discontinus, molt per sobre dels 16.717 que es van subscriure al tancament del 2021 i els 14.969 d'agost del 2021. Ara bé, aquestes dades tan inflades són la realitat? Segons Nieves Rabassó, economista, advocada laboralista i presidenta de les Comissions de Relacions Laborals i Gestió de Capital del Col·legi d'Economistes, adverteix d'una altra lectura que s'ha de tenir present:  "Són xifres fictícies o, millor dit, enganyoses ja que estan amagant la contractació temporal".

Les paraules de Yolanda Díaz

Cal recordar que el desembre de 2021, aquesta modalitat de contractació representava el 10% del total, mentre que actualment arriben al 50%. L'increment més gran s'ha registrat en els contractes fixos discontinus, que han augmentat de manera exponencial. D'aquesta manera, s'estaria complint un dels principals objectius marcats pel govern quan va aprovar la reforma laboral: reduir la temporalitat de l'ocupació a Espanya, cosa que es traduiria en una millor qualitat de l'ocupació.

En certa manera, sembla que s'estaria complint el que va dir després de l'aprovació de la reforma la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz: “S'ha acabat això d'acomiadar divendres i contractar dilluns". Però en la pràctica, més enllà del que diu el paper, això no s'aguanta. Un exemple darrer és que el mes de juliol passat, que va ser especialment dolent per a l'ocupació, més de 5.000 treballadors han vist extingits els seus contractes durant el període de prova, gairebé el doble que el mateix mes del any anterior. Des del gener, són gairebé 24.000 els treballadors que es troben en aquesta situació.

Nieves Rabassó 

Cal revisar el model?

Per això, la Inspecció ha posat en marxa una campanya per revisar la situació laboral dels fixos discontinus de 83.619 empreses, encara que les indagacions se centren en un grup de 14.601 en què després d'una revisió documental prèvia han aparegut indicis de la possible existència de situacions de frau en la contractació que afectarien una borsa de 54.006 treballadors. "Jo no em puc creure que les empreses, de cop i volta, contractin tant. És impossible canviar el model, cal anar a l'arrel del problema i descobrir quin és el codi de contracte".

Si ens fixem, els sectors que més poden acollir els contractes fixos-discontinus són els lligats a la construcció o el turisme, però no la totalitat, com adverteix l'advocada i economista Nieves Rabassó. Ara bé, com es pot combatre un contracte fraudulent si no incompleix la llei? Rabassó avisa que hi ha mesures per fer-ho: "Les finalitats d'un període de prova no són els que apliquen en aquests casos, és un despropòsit i en aquest país, feta la llei, feta la trampa. En general, si m'ho preguntes a tall personal, per això soc escèptica pel que fa a aquesta nova llei, però si sorgeixen fugues, es poden combatre com ja ha anunciat Treball".

Períodes de prova: d'un a sis mesos

Normalment, els períodes de prova dels contractes poden anar d'un als sis mesos: "Depèn de la categoria, per exemple, en un perfil llicenciat pot tenir una vigència de quatre mesos. Es pot demostrar per la feina feta, si ja es va contractar prèviament amb aquesta intenció de frau". Així doncs, Rabassó veu una operació de maquillatge i aposta per afrontar la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna i la pandèmia de la covid, afrontant els problemes, especialment energètics i de costos, que tenen les empreses.

Si ens centrem en les darreres dades, per tipus de jornada, del total dels contractes rubricats durant els vuit primers mesos d'aquest any, 7,38 milions eren a temps complet, 3,74 milions parcial i 1,39 milions, fixa discontínua. Dels 4,5 milions d'indefinits, 3,43 milions van ser contractes inicials i 1,04 milions convertits en indefinits. Aquests últims, que provenien principalment de contractes per circumstàncies de la producció (611.503), que la reforma laboral va restringir, o per obra i servei (355.627), a què va donar un termini de sis mesos per a la seva conversió cap a una altra modalitat. Posant el focus en els contractes fixos discontinus subscrits durant els vuit primers mesos de l'any, van ser més els realitzats a homes (798.560) que a dones (589.056). Per edat, la més repetida està entre 20 i 24 anys, amb 254.254 contractes, tram a partir del qual va disminuint de mica en mica.