Forbes ha celebrat una nova edició del seu fòrum Reinventing Spain, un espai que, en paraules d'Andrés Rodríguez, president de SpainMedia i editor i director de Forbes, busca "discutir entre tots els reptes a què ens enfrontem i com podem millorar focalitzats en la digitalització social i empresarial i en l'IA".
Al llarg de la jornada directius i experts en tecnologia han analitzat els aspectes que s'han d'integrar al debat del desenvolupament digital per fer-ho de forma cohesionada i competitiva.
Així ho va fer el Ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública d'Espanya, Óscar López, que va posar el focus en la necessària col·laboració entre els organismes públics i el sector privat afirmant que "només des de la col·laboració publico privada podrem treure això endavant. El govern ho té clar, és amb el sector privat amb qui farem realitat aquesta transformació".
Entre els grans reptes que es van assenyalar durant la jornada, el talent amb capacitats tecnològiques va ser un tema que va sortir a la palestra a totes les taules d'anàlisi. El mateix president de la CEOE, Antonio Garamendi, al·ludia a la falten de professionals al sector i en el canvi de paradigma en la identificació i retenció del talent "La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ho deia fa temps, ja no són les empreses les que busquen, són les persones els qui busquen a les empreses" i continuava "La rotació en l'ocupació és contraproduent perquè no es dona espai a la identificació amb l'empresa i a fer equip".
Precisament el fòrum va explicar amb una taula d'anàlisi per tractar com està canviant la tecnologia i l'IA la identificació, retenció i promoció del talent.
En aquesta sessió, Pilar Torres, directora General Business & Tech d'UAX va indicar que "la tecnologia depèn de l'ús que li donem les persones, per això és important que el toc humà arribi al disseny i sigui inclusiva i diversa. Hem de fer un gran treball encara en l'atracció de dones al sector tecnològic, perquè es tracta de crear tecnologia que sigui humana en tota la seva riquesa des del disseny."
Torres va assenyalar que el model Business & Tech de la Universitat Alfons X el Savi permet formar "perfils híbrids" en negocis i tecnologia per respondre a les necessitats de talent que tenen actualment tots els sectors de la indústria.
Quant als reptes de futur, Javier Martín, director de Talent de Randstad España, apuntava a la necessitat d'alfabetització digital, i adquirir coneixements d'ètica i del marc normatiu de l'IA, a més d'habilitats com a empatia o intel·ligència emocional. Per la seva part, des de Catenon, Miguel Ángel Navarro, demanava un "projecte de país per fer un 'reskilling' del talent i cobrir les necessitats que tenim".
REPTES
Durant la jornada també hi va haver espai per debatre la necessitat de trobar un model per a Europa en la gestió de l'IA i de les dades.
Óscar López va apuntar que "Europa ha de trobar el seu model, davant xinesa i USA, i ha de ser un model humanista"; mentre que Antonio Garamendi destacava que la digitalització és un repte global i afirmava que "la indústria és la que sap i té capacitats per fer aquesta revolució. Tenim que es capaços de crear una indústria europea i tenir campions europeus".
En aquesta línia, Rosa María Rodríguez, Vicepresidenta Sals & Service de T-Systems, va assenyalar que "quan ja has arribat a un nivell adequat de digitalització, entendre i prestar serveis orientats a la necessitat personalitzada del client és un motor econòmic que mou a l'empresa i mou el canvi. És una forma de canviar per dins i una oportunitat per crear nous models de negoci" i concloïa que "l'habilitat de col·laborar en un ecosistema que canvia marca una diferència competitiva molt important per a les empreses. Les empreses no poden pretendre adaptar-se a tot tan ràpid com canvia al mercat actual".