Les nostres ciutats estan més connectades cada dia. Al llarg de tot el planeta, les diferents capitals han pujat al carro del smart city i fan servir la Internet de les coses (IoT) i la Intel·ligència Artificial (IA) per reduir els embussos, millorar la seguretat pública o protegir el medi ambient. També hi ha dispositius IoT que controlen les clavegueres, la qualitat de l'aire o la recollida de residus urbans. I fins i tot s'han testat sistemes d'il·luminació pública per analitzar el nombre de vianants al voltant dels fanals i adequar la intensitat de la llum. Però, què succeirà en els entorns rurals, tradicionalment aïllats per la tecnologia? Doncs per una vegada, i si res no es torça, que la nova xarxa 5G reduirà aquesta fractura digital fins a fer-la pràcticament desaparèixer.
Amb el confinament provocat per la Covid-19 ja hem comprovat que en moltíssims casos es pot treballar des de qualsevol comarca sense necessitat de desplaçaments a les grans conurbacions. El teletreball, les videoconferències, etc... han aconseguit que, allà on hi havia cobertura 4G, es poguessin exercir llocs de treball reservats fins abans de l'estat d'alarma als centres de negoci urbans. Amb l'arribada de la xarxa 5G això canviarà radicalment.
Pobles atractius
D'una banda, activitats típicament urbanes com el treball als despatxos podran realitzar-se en un ampli percentatge d'ocasions des de qualsevol lloc, inclosos els entorns rurals. És a dir, es podrà treballar en una oficina de Barcelona des d'un coworking de Canyellas o Mollerusa o des del mateix saló de casa. D'altra banda, i més important, les activitats típicament rurals es tecnificaran de tal manera que quedar-se a viure als pobles serà més atractiu que fins ara.
Projectes com el smart farming, que combina el IoT amb l'IA i el Big data, fan possible explotar el concepte de IoT de manera massiva, amb múltiples dispositius connectats que permetran millorar la gestió de les explotacions agrícoles i ramaderes, automatitzar tasques i facilitar un seguiment de tots els processos. A més, la gran quantitat de dades que els sensors oferiran a granges i cultius permetran prendre decisions clau amb un alt índex d'encert. Els emprenedors del camp podran calcular sense necessitat d'anar al camp els temps de reg, canvi de collites, ús de fertilitzants... També, en una següent fase, practicar l'agricultura de precisió gràcies a petits vehicles autotripulats. Totes aquestes mesures aconseguiran incrementar la productivitat per atreure activitat econòmica i població a les zones rurals.
Liderar la 5G del sud d'Europa
La implantació de la tecnologia 5G a Catalunya és, segons els plans presentats, una prioritat tant de les administracions com de l'empresa privada. La intenció de la Generalitat és ser un pol d'atracció i demostració tecnològica fins al punt de liderar la 5G al sud d'Europa. La intenció és més que raonable. Per posar en context la revolució que ve, el 2019, la xarxa IoT tenia 14.200 milions de dispositius, segons la consultora Gartner. Però per a 2025, la xarxa superarà els 41.600 milions d'objectes connectats, segons un informe d'IDC. Sembla per tant clar que la tecnologia canviarà la manera de viure gràcies a la 5 G, el IoT i l'IA.
Fins ara, Catalunya és punta de llança en el desenvolupament de la 5G amb diversos projectes en marxa, com la prova entre les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de Plaça Espanya i Europa Fira a Barcelona. I la intenció és continuar progressant. Però l'aturada econòmica i les ingerències nord-americanes per frenar el desenvolupament de les xarxes d'Huawei posen en perill aquest lideratge. En aquesta situació, és necessari que el Govern d'Espanya segueixi les recomanacions de la UE i acceleri la subhasta de l'espectre dels 700 MHz i la reassignació de la banda C per augmentar la disponibilitat de 5G.
La importància d'Huawei
A més de la crisi, el desplegament de la xarxa 5G a Europa, i per tant a Catalunya, té un altre obstacle amb nom i cognoms: Donald Trump. L'obsessió del president nord-americà i candidat republicà a la reelecció amb Huawei posa en risc l'enlairament d'una tecnologia en la qual el seu país encara està verd. Tan lluny hi ha els americans que el mateix president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, va assenyalar fa uns mesos que "si Europa fa un bloqueig a Huawei, perdrà la possibilitat d'accelerar el seu desplegament". Ara mateix, Huawei és l'únic proveïdor que compta amb la tecnologia més avançada i, a més, a preus més raonables que els seus competidors. Qualsevol cessió dels estats sobirans europeus farà que el vell continent perdi l'avantatge competitiu. Més, ara que la UE ha conclòs que no hi ha raó per excloure a la multinacional xinesa i que les exigències de seguretat comunitàries són més que exigents i suficients.
Sigui com fos, el desplegament de la 5G és un pas primordial per poder canviar un model productiu que, com ja s'ha vist recentment, ha d'oferir noves oportunitats allunyades de la mà d'obra i generar llocs de treballs qualificats centrats en una economia verda i digital que, per una vegada, no de l'esquena a la zona rural.