Per segon dia consecutiu, alguns dels fabricants de vacunes contra la Covid-19 han registrat pèrdues aquest dijous a la borsa després de l'anunci que els Estats Units donaran suport a una proposta per suspendre temporalment les patents d'aquests productes.
Les accions de Pfizer, BioNTech, Moderna, Novavax o Johnson & Johnson, que dimecres ja s'havien vist colpejades per la notícia, han iniciat la jornada borsària en vermell, i han arribat a registrar caigudes importants en alguns casos.
Al llarg del dia, tanmateix, les farmacèutiques han aconseguit limitar les pèrdues i, fins i tot, algunes han tancat la sessió a Wall Street amb petits avenços.
Al terme de les operacions a la Borsa de Nova York, els títols de Moderna han retrocedit un 1,44%, els de Pfizer un 0,99% i els de BioNTech un 1,62%. Mentrestant, Novavax ha acabat amb una alça del 0,45% i Johnson & Johnson ha guanyat un 0,40%.
Les pèrdues de Moderna en 1 hora
En els primers compassos de la jornada, alguns dels fabricants de vacunes han tingut caigudes molt pronunciades, entre les quals destaquen les pèrdues de Moderna, que una hora després de l'obertura es desplomava un 7,39% malgrat haver presentat avui uns resultats trimestrals millors del previst.
La firma nord-americana ha anunciat que entre gener i març va vendre vacunes contra la Covid-19 per valor de 1.700 milions de dòlars, la qual cosa li va permetre anotar-se per primera vegada un benefici trimestral.
Una única via d'ingrés
El producte és, tanmateix, pràcticament l'única via d'ingressos de Moderna, la qual cosa sembla haver allunyat els inversors després de l'anunci del Govern de Joe Biden recolzant la idea d'alliberar temporalment la propietat intel·lectual de les vacunes per facilitar la seva producció a tot el món.
Segons els analistes, si aquesta proposta es fa realitat, les farmacèutiques podrien perdre importants ingressos potencials per la venda de llicències per a la manufactura de les seves vacunes.
Tanmateix, el conseller delegat de Moderna, Stéphane Bancel, ha restat importància aquest dijous a l'anunci i ha assegurat que la seva empresa no es veurà afectada, perquè ja havia decidit no exigir el respecte de les seves patents durant la pandèmia i no veu factible que cap companyia tingui capacitat per manufacturar la seva vacuna d'ARN missatger a curt termini.
Després de l'anunci nord-americà, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha afirmat que Europa està preparada per debatre la proposta de suspendre les patents, que va ser presentada l'octubre de 2020 per l'Índia i Sud-àfrica i que durant mesos ha trobat oposició entre els països desenvolupats.