La factura de la llum, la més cara de la història. L'elevat cost de l'energia ha provocat que la factura d'un usuari mitjà acumuli entre gener i setembre una pujada interanual del 70,3%. Segons dades de Facua-Consumidors en Acció sobre l'evolució de la tarifa regulada, un usuari que té un consum de 366 kilowatts i hora (kWh) mensuals i una potència de 4,4 kW ha pagat des de principi d'any 1.259,14 euros, en comparació amb els 739,56 euros que va abonar durant els primers sis mesos de l'any passat. Durant aquest 2022 s'han registrat les tres factures més cares de la història. El mes de març va arribar als 176,73 euros, a l'agost als 158,30 euros i al juliol als 142,40 euros. Al setembre el rebut de la llum s'ha situat en els 137,93 euros, un import per sota dels dos mesos anteriors. La pujada interanual en l'últim mes ha estat del 34,3%, en comparació amb els 102,71 euros del mes de setembre de l'any passat. Per trams horaris, aquest mes de setembre el període "vall" --de 00:00 a 8:00 hores els dissabtes, diumenges i festius-- va ser de mitjana més cara que el període "pla" --de dilluns a divendres de 8:00 a 10:00, de 14:00 a 18:00 i de 22:00 a 00:00 hores--. Així, el primer va tenir un preu mitjà de 33,12 cèntims per kWh i el segon de 32,56 euros. L'horari punta es va situar en 38,45 cèntims.
Facua ha assenyalat que, tot i que l'aplicació del topall del gas i d'IVA al 5% vigent des del juliol ha frenat un increment molt major, aquestes mesures resulten "absolutament insuficients", i per això des de l'organització reclamen al govern espanyol i a la Comissió Europea actuacions "molt més contundents per acabar amb la brutal especulació en el sector i protegir a les famílies". En aquest sentit, assenyala que el model de subhasta marginalista és "l'origen de l'especulació i dels desproporcionats preus que paguen els consumidors", per la qual cosa ha demanat al govern espanyol que plantegi a la Comissió Europa "un canvi radical en el sistema", perquè afegeix que "resulta desbaratat que els consumidors hagin de pagar les energies més barates al preu de les més cares". Finalment, l'organització considera "insuficients" les mesures adoptades fins a la data pel govern espanyol i reclama que "de forma conjuntural la major part de les famílies puguin acollir-se a un bo social especial".
Mesures "absolutament insuficients"
A finals de setembre Facua va instar als ministres de Transició Ecològica i de Consum, Teresa Ribera i Alberto Garzón, a què abordin la regulació necessària per garantir una "major transparència en les factures de la llum i en la informació sobre les tarifes que es trasllada als consumidors". Paral·lelament, també van demanar que els ajuntaments i les administracions facin un "ús moderat" del consum energètic durant el període de Nadal, "evitant espectacles i esdeveniments que suposin una gran despesa lumínica". Per altra banda, l'associació va traslladar que des de les administracions es posin en marxa campanyes institucionals per informar els consumidors sobre el funcionament de la factura de la llum i en què consisteixen els diferents termes, així com que la seva difusió tingui en compte a aquells usuaris que per les seves característiques puguin patir l'anomenada bretxa digital, evitant que es quedin al marge.