L'organització de consumidors Facua ha denunciat a Netflix davant del Ministeri de Consum per realitzar una pujada unilateral de les seves tarifes sense fonamentar-la en motius vàlids expressament contemplats en els seus contractes amb els usuaris. L'organització denuncia que des del mes d'octubre passat Netflix va començar a comunicar als seus clients que anava a realitzar una modificació unilateral dels preus de dos dels seus plans: Estàndard i Prèmium. En concret, el primer passa d’11,99 a 12,99 euros, mentre que el segon s'eleva des dels 15,99 als 17,99 euros i va indicar als clients que aquesta pujada es començaria a aplicar a partir del següent cicle de facturació.
En aquest sentit, Facua entén que aquesta pujada de preus respon al que es preveu en una clàusula inclosa en els Termes d'Ús de la companyia que l'associació considera abusiva, en estipular que "podem canviar els nostres plans de subscripció i el seu preu quan ho considerem oportú", sense vincular aquestes modificacions a cap motiu vàlid recollit en els seus contractes amb els usuaris. En la seva comunicació, Netflix informava els seus clients que el canvi de preus es devia a "poder oferir-te més i millor entreteniment".
L'associació assenyala que aquesta clàusula dels Termes d'Ús ha de considerar-se com a abusiva, ja que la companyia pretén atorgar-se la capacitat de modificar el contracte de manera unilateral, en qualsevol moment i amb base en circumstàncies completament indeterminades.
Limita els drets del consumidor
Per posar aquesta denúncia, Facua es basa en l'article 85 del Reial decret legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris que estableix com a abusives "les clàusules que reservin a favor de l'empresari facultats d'interpretació o modificació unilateral del contracte, excepte, en aquest últim cas, que concorrin motius vàlids especificats en el contracte", circumstància que no existeix en aquest cas. A més, l'article 82 de la mateixa llei assenyala també com a abusives aquelles clàusules que "vinculin el contracte a la voluntat de l'empresari" i "limitin els drets del consumidor i usuari".
D'igual forma, l'article 1.091 del Codi Civil recull que "les obligacions que neixen dels contractes tenen força de llei entre les parts contractants, i han de complir-se al tenor d'aquests", mentre que l'article 1.256 assenyala que "la validesa i el compliment dels contractes no poden deixar-se a l'arbitri d'un dels contractants" i el 1.258 indica que "els contractes es perfeccionen pel mer consentiment, i des de llavors obliguen, no sols al compliment de l'expressament pactat, sinó també a totes les conseqüències que, segons la seva naturalesa, siguin conformes a la bona fe, a l'ús i a la llei".
Per tot això, Facua ha sol·licitat a la Direcció General de Consum del Ministeri de Consum que coordini amb les autoritats de protecció al consumidor autonòmiques les actuacions que siguin necessàries per a l'obertura dels corresponents expedients sancionadors contra Netflix per haver incrementat les seves tarifes unilateralment.