La Fageda Fundació i Abacus organitzen durant el mes d'octubre el cicle 'Vides Extraordinàries', uns diàlegs que volen projectar, compartir i generar consciència sobre els valors que empenyen persones amb discapacitat, trastorn mental i en situació de vulnerabilitat, a viure la seva extraordinària diferència, des de la normalitat.

La iniciativa forma part del projecte que sota el concepte 'Extraordinària Diferència' ha impulsat La Fageda, l'empresa de l'economia social que elabora productes làctics en la Garrotxa, pel seu nou posicionament. Alhora, els diàlegs també s'emmarquen a la campanya "Créixer junts, a través de la qual Abacus recomana i ofereix, durant tot el mes d'octubre, llibres sobre criança, educació, comportament i relacions familiars.

El cicle consta de dues sessions en format de diàleg que es desenvoluparan durant el mes d'octubre a l'Espai Abacus, al carrer Enric Granados de Barcelona. Ambdues comptaran amb la participació d'autors que hagin publicat llibres sobre discapacitat o salut mental sota el segell editorial de la cooperativa. Els diàlegs estaran moderats per la directora de Comunicació i Relacions Institucionals La Fageda, Eva Torrents.

El tret de sortida tindrà lloc el proper 8 d'octubre, a les 18.30 hores, i comptarà amb la presència de Laura Ponts, una de les instagrameres foodies més influents d'Europa, segons la revista Forbes. Coneguda a l'entorn social mitja pel nom de @lauraponts, aquesta influencera amb prop de 400.000 seguidors al seu perfil, explicarà la seva experiència arran de la depressió que va patir. Ponts vol mostrar als joves que les noves professions, com la de creadors de continguts, generen una pressió i un entorn social que pot arrossegar-los.

Compartirà diàleg amb la psicòloga i doctora en Psiquiatria Anna Sintes, que treballa des de fa 15 anys a l'Hospital de San Juan de Dios i que ha publicat el llibre 'Sota la superfície. Els adolescents i la salut mental', amb Ara Llibres. El diàleg també comptarà amb la presència d'una de les joves usuàries de Noima, l'Escola de Noves Oportunitats de la Fageda, que impulsa La Fageda amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Olot.

El segon diàleg de 'Vides Extraordinàries' tindrà lloc el 24 d'octubre. participarà l'actor Quim Lisorgas, conegut pel seu paper d'Héctor a la sèrie de sobretaula de 3Cat 'Com si fos ahir'. Aquest jove de 25 anys amb Síndrome de Jouvert ha lluitat incansablement per aconseguir pujar als escenaris. Recentment, ha recollit la seva història de superació al llibre 'Si vols, pots. Com superar els reptes de la vida amb un somriure' (Rosa dels Vents, 2024). Acompañante Llisorgas hi haurà també el professor jubilat Jordi Espadalé, pare d'un dels treballadors del Centre Especial de Treball de la Fageda, on es fabriquen els coneguts iogurts i postres. Ambdós conversaran amb Eva Torrents sobre l'esperit de superació i la importància de l'entorn familiar, així com el treball amb sentit com a instrument de dignificació.

La iniciativa neix amb vocació de continuïtat. Tal com explica la directora de Comunicació i Relacions Institucionals de La Fageda, Eva Torrents, "sumar autors i persones de la comunitat d'Abacus a persones de la comunitat Fageda ens permet multiplicar. Volem explicar com entenem l'extraordinària diferència, des del que significa extraordinari: fora de l'encomendero. Aquesta visió permet apropar-se a la singularitat des de la normalitat. Apropar aquest missatge des de testimonis en primera persona és un instrument més en la lluita contra l'estigma social entorn de col·lectius vulnerables".

En la mateixa línia, la directora general d'Abacus, Clara Gómez, afegeix que "amb aquest tipus d'iniciatives, Abacus creix el seu compromís amb l'educació i la cultura de qualitat, generant i oferint a les famílies i en la comunitat educativa experiències que contribueixen a l'enriquiment i la maduració de les noves generacions, alhora que fa possible potenciar la implicació i la interacció de la cooperativa amb les persones i amb tots els agents de la societat on treballem". L'activitat és oberta al públic i gratuïta. A més, no és necessària inscripció prèvia.