El president de la Fundació 'la Caixa', Isidre Fainé, ha reivindicat els valors fundacionals de 'la Caixa' en rebre la medalla d'honor de Foment del Treball, que ha rebut aquest dilluns a la nit al MNAC de Barcelona. En un breu discurs, Fainé ha reconegut que li fa "especial il·lusió" haver rebut aquest reconeixement per part de Foment, que ha descrit com "una de les entitats més importants" per a ell.
Ara bé, Fainé ha assegurat que rep aquesta distinció no a títol personal sinó en nom de tots aquells que "s'han deixat la pell" per fer de 'la Caixa' el gran grup bancari que és actualment. En aquest sentit ha recordat els presidents del grup que el van precedir com Juan Antonio Samaranch o Josep Vilarasau. A més, també ha tingut paraules de record per Antoni Brufau amb qui també va treballar braç a braç.
Sobre els seus anys a 'la Caixa', ha assegurat que sempre va ser, i és, partidari "del treball discret i silenciós" i d'haver posat tots els seus esforços en fer de 'la Caixa' un millor grup empresarial i s'ha mostrat satisfet d'haver contribuït a fer que el grup "mantingui intactes els valors fundacionals" adaptant-los a cada moment concret, motiu pel qual Foment l'ha reconegut amb la seva Medalla d'honor.
Abans d'acabar el seu discurs, Fainé ha destacat el binomi treball-obra social, dues cares de la mateixa manera a 'la Caixa', ja que si no fos així no existiria l'entitat. En aquest sentit ha destacat que és, en part, aquest fet el que facilitat que 'la Caixa', i CaixaBank, sigui la primera caixa del món . A més ha reivindicat que part del benefici del grup bancari vagi a parar va a la gent que més ho necessita.
'la Caixa', un referent mundial
Just després del discurs de Fainé ha intervingut el president de Foment del treball, Josep Sánchez Llibre, que ha dedicat unes paraules al president de la Fundació 'La Caixa' i a l'entitat en general. Ha començat destacant que la patronal catalana va ser una de les entitats fundadores de La Caixa i que Francesc Moragas, qui fou secretari general de Foment, va ser el primer director general de La Caixa.
A més, ha assegurat que després de 117 anys d'història, 'la Caixa' "és un referent mundial per la seva Obra Social" i que el "mestratge amb el qual Isidre Fainé ha conduït l'adaptació del grup La Caixa a CaixaBank s'ha fet sense minvar en gens ni mica l'Obra Social" i ha destacat que ha respectat l'esperit fundacional.
Fons europeus
Els fons europeus també han tingut la seva cabuda dins de la intervenció de Sánchez Llibre, que ha seguit la línia de les seves últimes intervencions, assegurant que són "oportunitat d'or" per a la recuperació "com per a construir més Europa", alhora ha insistit que tots els agents, des de la patronal fins a les administracions han de fer que funcionin. En aquest sentit, el líder de Foment ha celebrat la resposta europea a la covid donant resposta a la crisi sanitària i econòmica "des de la cooperació, des de la unitat, i no des de l'enfrontament" i des d'un punt de vista global, solidari i verd.
De cara a l'aplicació d'aquests fons europeus, Sánchez Llibre, ha tornat a fer una crida a "una correcta col·laboració publicoprivada" i, a més, a intensificar-la en els pròxims mesos. I dins d'aquesta col·laboració entre administracions i empresaris, ha demanat estar alerta als "corrents de pensament que advoquen pel decreixement econòmic com a solució als desajustaments de la crisi del 2008 i a les conseqüències de la pandèmia", els quals s'ha de combatre amb propostes "que sedueixin a l'opinió pública i puguin visualitzar un futur amb esperança".
Per contra, ell ha advocat per defensar "amb fermesa" que el progrés i el creixement econòmic són totalment compatibles amb el medi ambient i la sostenibilitat del planeta. El contrari seria tornar a una espècie d'autarquia, el contrari seria la ruïna, ha sentenciat Sánchez Llibre.