El pla de recuperació presentat pel govern espanyol promet grandíssimes inversions en molts àmbits de l'economia i es proposa, així, que Espanya surti de la crisi econòmica provocada per la pandèmia de la Covid. Ara bé, el pla té diverses mancances i dificultats a l'hora de repartir els més de 49.000 milions que pretén abocar a l'economia en els pròxims anys, segons apunta un informe d'EsadeEcPol.
Segons l'informe el pla de Pedro Sánchez té dues grans mancances, la falta de concreció en àrees clau, com les pensions, el mercat laboral, l'administració pública, la fiscalitat verda o el mercat interior, i la manca d'ambició en el camp del capital humà, des de l'educació no universitària fins a la poca execució del pressupost en R+D.
Cal remarcar que la modernització de l'administració pública aglutinarà un total de 4.315 milions d'euros i inclourà la digitalització i el reforç de l'avaluació de les polítiques públiques i ajudarà a reduir la temporalitat. Concretament Sánchez va assegurar que aquesta inversió suposarà "una autèntica revolució" pel que fa a la relació entre la ciutadania i l'administració, ara bé, com assenyala l'estudi, no s'ha detallat prou què implicarà realment. L'educació i l'R+D, per la seva part rebran una inversió menor, de 3.380 milions d'euros, a través del sistema nacional de la ciència i la innovació.
A més, l'informe també detecta dos grans problemes a l'hora d'executar tot el pla, que mobilitzarà més de 49.710 milions d'euros en els pròxims anys. El primer problema és "l'excessiva opacitat" dels processos de selecció dels projectes i inversions on es destinaran els fons, que podria resultar favorable als actors consolidats del mercat i no "als més innovadors". El segon gran problema que es detecta és una "insuficient compromís" amb la cultura de l'avaluació i la rendició de comptes.
Finalment, també es detecta que una de les principals dificultats per implementar tot el conjunt del pla serà "l'assumpció compartida de responsabilitats" per part dels diferents actors que han de participar en l'execució, ja que no s'ha implicat prou a les autonomies, els ajuntaments o els representants de la societat civil.
Tot i aquestes mancances i debilitats del pla presentat per Sánchez, també cal apuntar que té aspectes positius i l'informe en destaca tres. En primer lloc l'encert en el diagnòstic dels mals de l'economia espanyola, en segon lloc l'adequació de les prioritats establertes per Brussel·les i per últim la desaparició d'algunes reformes, com la laboral o la de les pensions, que han estat molt qüestionades en els últims anys a Espanya.