El president del Cercle d'Economia, Javier Faus, ha afirmat que la transició verda no serà "ni fàcil ni barata" i que al territori, que hauria de ser "part de la solució", falta consens per implementar energies renovables. En aquest sentit, ha explicat que la gran indústria les necessita a la vora i que hi ha el risc que en dues dècades Catalunya hagi d'importar la pràctica totalitat de l'energia de la resta de l'Estat i de França.

Tot plegat ho ha dit en el marc de la 32a Trobada al Pirineu, que enguany té com a eix central la "resiliència empresarial" i que recupera el format presencial amb uns 600 inscrits. Els problemes econòmics derivats de la pandèmia com l'encariment de la llum i les matèries primeres centren bona part del debat.

Durant la seva intervenció, Faus, que ha estat l'encarregat de donar el tret de sortida a l’edició d’enguany, ha assegurat que el Cercle d'Economia defensa i defensarà sempre l'interès general, a escala social i econòmic, sobretot, a Barcelona, però, també, a Catalunya. De fet, Faus considera que és important fer créixer Barcelona i Catalunya, perquè hi hagi de debò un model de prosperitat de país, per distribuir millor la riquesa i que aquesta arribi a tothom. En aquests moments, però, el president del Cercle d'Economia considera que ni Barcelona ni Catalunya tenen un model de prosperitat compartida, com sí que tenen, per exemple, països com Alemanya i Holanda.

No caure en el conformisme

Encara que, per a Faus, Catalunya no està en decadència, sí que s'han de prendre mesures per evitar que entri en decadència en un futur. Per a ell, és fonamental que les institucions estiguin sempre al costat dels ciutadans i no caiguin en el conformisme, perquè això és molt greu pel país.

En concret, ha explicat que a Catalunya s'ha de millorar la inversió en infraestructures, per a la qual cosa és necessària la col·laboració de les institucions. El president del Cercle d'Economia ha fet referència a l'ampliació de l'aeroport del Prat; tan important per al PIB de Catalunya. I, també, entre altres inversions, a la inversió en hotels de luxe, la qual cosa és estratègica per a Barcelona.

Recuperar la presencialitat

Abans de la intervenció de Faus, el president de la Trobada, Vicenç Voltes, ha donat la benvinguda als assistents, molts dels quals han participat en nombroses ocasions des de la primera edició de la Trobada al juny de 1989. Voltes ha adreçat al fidel públic les primeres paraules de benvinguda, on ha mostrat una gran satisfacció per la recuperació del format presencial. També ha recordat les persones que ens han deixat durant la pandèmia i ha fet un reconeixement al personal sanitari i educatiu pel seu servei a la comunitat.

Voltes ha destacat dos temes que estaran presents durant les dues jornades: “el país i les empreses, des dels reptes a les oportunitats que, com a país tenim per endavant”. Però sobretot ha anunciat que “parlarem de resiliència, remarcant el teixit empresarial i la figura de l'empresari”.

El president de la Trobada també ha fet un agraïment a tots els assistents que “any rere any contribueixen a l'intercanvi de coneixements i d'experiències entre els territoris de Lleida i Andorra”. També ha agraït als patrocinadors, espònsors i col·laboradors la seva confiança per fer possible la Trobada. 

La Trobada acabarà aquest divendres amb les intervencions destacades del president de la Generalitat, Pere Aragonès, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i el president de VidaCaixa, Jordi Gual. Les jornades les clourà la ministra de Ciència del govern espanyol, Diana Morant.