La Federació d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha calculat unes pèrdues de 1.400 milions d'euros pels establiments de la restauració que han hagut de reduir la seva activitat a partir d'aquest dilluns 21 de desembre fins a l'11 de gener, tal com ha indicat l'entitat en un comunicat. El càlcul de pèrdues va associat als locals que fins ara podien obrir, tal com són els bars, restaurants o restaurants musicals, entre altres establiments similars que fins ara estaven oberts.
L'entitat calcula que la mesura afecta 35.000 locals, amb unes pèrdues de 40.000 euros de mitjana, un 30% de les quals ja s'hauran consolidat el 28 de desembre per l'acumulació de festius. De mitjana, l'associació preveu unes pèrdues de 1.000 euros en un dia normal; 2.000 euros en festius i vigílies; 4.000 euros en diumenges i "festius forts", i fins a 5.000 euros en la nit de Cap d'Any. Als 1.400 milions d'euros de pèrdues s'hi sumen les pèrdues dels locals d'oci nocturn, 210 milions a raó de 3.000 locals i 70.000 euros de mitjana.
Mesures "desproporcionades", segons l'entitat
"Considerem totalment arbitrària, temerària, irresponsable, desproporcionada, discriminatòria i contraproduent la restricció horària imposada, ja que multiplicarà les celebracions sense cap control ni mesures de seguretat en detriment dels locals legals i segurs", ha advertit el secretari general de Fecasarm i cap dels serveis jurídics de l'entitat, Joaquim Boadas.
L'entitat ha recordat que, segons dades del Ministeri de Sanitat, el 87% dels brots notificats els darrers mesos a tot Espanya provinents de l'àmbit social han tingut el seu origen en reunions familiars i amics, mentre que només un 0,6% han tingut origen en la restauració.
Aquests arguments van ser exposats per l'entitat a l'hora de presentar un recurs contenciós-administratiu a la justícia el passat 21 de desembre contra la resolució que imposa la restricció horària per a la restauració des de les 7:30h a les 9:30h i de les 13h a les 15:30h.
L'entitat va sol·licitar al Tribunal que es deixés en suspens la restricció horària atesos els "danys de molt difícil reparació o irreparable a molts locals de restauració i d'oci nocturn de Catalunya". La restricció es mantindrà, com a mínim, fins al 28 de desembre, dia en què finalitza el termini per justificar les mesures.
Fecasarm confia en la resolució per part del TSJC "encara que no arribi tan aviat com haguéssim desitjat"; Tot i això, ha fet una crida a la Generalitat perquè deixi sense efecte les mesures voluntàriament. En cas contrari, l'entitat reclama un paquet d'"ajuts proporcionats a les restriccions imposades".
La pèrdua dels 1.400 milions d'euros prevista per als 22 dies de restricció horària se suma als 900 milions derivats del tancament dels bars i restaurants entre els mesos d'octubre i novembre. En el cas dels locals d'oci nocturn, la xifra s'eleva a 3.500 milions d'euros des de l'inici de la pandèmia i fins a l'11 de gener.