La patronal catalana de l'oci nocturn, Fecasarm, ha reclamat al Govern que acceleri els tràmits per a l'aprovació de la 5a línia d'ajuts per al sector per pal·liar els efectes del tancament continuat de l'oci nocturn durant l'últim any i mig. A més, al·leguen que les ajudes que han rebut fins ara, uns 40 milions d'euros, cobreixen ni l'1% de les pèrdues, que arriben fins als 6.000 milions d'euros.
A través d'un comunicat, la patronal reclama ajudes per valor de 100 milions d'euros i que cada empresa que sol·liciti aquesta nova línia pugui rebre entre 84.000 i 590.000 euros en funció del nombre de treballadors i el seu aforament, tenint en compte un univers total de 744 empreses que podrien ser beneficaries de les mateixes segons dades proporcionades per la mateixa Generalitat.
Alhora, la Fecasarm recorda que amb aquestes noves ajudes, en cas que fossin aprovades, només es cobriria el 2% de les pèrdues acumulades pel sector a causa de les restriccions. En aquest sentit també afegeixen que durant els 19 mesos de tancament les empreses han hagut de seguir pagant el 50% del lloguer, tributs, part de cotitzacions a la Seguretat Social i altres despeses malgrat no haver pogut obrir.
A més, recorden que encara hi ha restriccions al sector que no els permeten treballar al 100% de la seva capacitat, com per exemple que l'aforament està limitat al 70%, encara que aquest mateix dimarts el Govern ha anunciat que passarà al 80% quan ho avali el Procicat. Tot i això, el sector critica que aquestes restriccions "limiten" la seva capacitat de reacció i asseguren que si l'accés es troba sotmès al certificat Covid l'aforament no hauria de ser ni d'un 70 ni d'un 80% sinó d'un 100%.
El secretari general de la patronal, Joaquim Boadas, carrega contra l'Executiu per aquesta situació assegurant que "és evident que el Govern no ha complert amb la seva paraula perquè ha aprovat mesures restrictives de màxims i ajuts ínfims i, si no tenia recursos suficients per pal·liar les duríssimes restriccions imposades, s'hauria d'haver esforçat una mica el cap en cercar fórmules que fessin compatible el dret a la llibertat d'empresa i la protecció de la salut".
A més, Boades afegeix que en lloc d'escoltar les demandes del sector, l'Executiu va "mantenir en tot moment unes mesures desproporcionades i arbitràries que van fomentar els botellons i els desordres públics, al mateix temps que arruïnaven a tot un sector econòmic del qual en depenen 37.000 famílies a Catalunya i a les que ara té l'obligació moral ineludible de compensar".
Tancament de molts locals
Per altra part, des de la patronal també asseguren que hi ha moltes empreses del sector ubicades en localitats turístiques que ja han tancat per haver finalitzat la temporada i a les quals se'ls ha impedit poder facturar durant l'estiu per disposar de reserves durant l'hivern. En aquest sentit asseguren que ja han traslladat a la Generalitat la urgència que tenen aquestes activitats de rebre els ajuts pendents i per això hem demanat celeritat en la seva aprovació.
Alhora també recorden que durant aquest any i mig molts locals han hagut de tancar i que aquelles que no es troben al corrent de pagament de tributs o Seguretat Social "injustament tampoc podran accedir als mateixos atès que precisament les restriccions que s'han de compensar han estat les causants que no puguin complir aquest requisit necessari per ser-ne beneficiaries".