Per si algú encara ho posava en dubte, estudiar sí que influeix a l’hora de buscar feina. Així ho constata l'últim estudi de l’Observatori Social de la Caixa que conclou que l’atur juvenil amb baixa formació és “un fenomen estructural” i “un cercle virtuós difícil de trencar”. De fet, la taxa d’ocupació dels joves que tenen estudis bàsics no arriba al 60% mentre que la d’aquells que tenen estudis superiors ronda el 90%. Segons les microdades associades a l'Enquesta de Població Activa (EPA), els joves amb poca formació no només tenen un problema de desocupació sinó també d'inactivitat i com a conseqüència, no participen en el mercat laboral.
“La desocupació juvenil s’ha tractat erròniament com un fenomen homogeni”, ha assegurat la professora d’Economia Aplicada de la Universitat d’Oviedo, Begoña Cueto. I és que segons posa de manifest el seu propi estudi, “la situació de partida de cada jove respecte el seu nivell d’estudis influeix directament en el seu èxit laboral i, per tant, en el futur, en la seva probabilitat de risc de pobresa i exclusió social.” Però, una vegada fet el diagnòstic, l'Obra Social de La Caixa també procura anar una mica més enllà i proposar-hi una solució.
Un win-win entre joves i empresaris
El nou Programa la Caixa Feina Jove té l'objectiu d'incentivar la contractació "estable i de qualitat" per contribuir a reduir la desocupació juvenil. Alhora que dinamitza l'activitat empresarial i el creixement econòmic. Però des d'on s'ataca aquest problema que colpeja amb duresa la nostra societat? Feina Jove facilita un ajut directe a empreses, autònoms, associacions, fundacions o entitats sense ànim de lucre d'arreu d'Espanya (és el país de la UE on més s'ha reduït l'ocupació juvenil: del 55,7% de 2007 al 33,7% de 2015) perquè contractin joves d'entre 16 i 29 anys. Per a formar-hi part, només un requisit des de tres possibles vies: estar inscrit en el Sistema Nacional de Garantia Juvenil, estar apuntat com a demandant de feina en un servei públic d'ocupació o haver fet la renovació de la demanda d'ocupació.
Feina Jove? Sí, però amb una injecció de diners. El Fons Social Europeu hi aporta 20 milions d'euros i la Caixa ho gestiona i n'aporta 1,7 milions addicionals. Dos tipus de contractes (a temps complet) subvencionables: 4.200 euros per contracte temporal (sis mesos mínim) o 9.600 euros per contracte indefinit (sis mesos mínim). Una iniciativa més de l'Obra Social per lluitar contra la desocupació de la gent jove. Com a referència, el programa Incorpora i els més de 140.000 llocs de treball aconseguits per a col·lectius en situació de vulnerabilitat. I tot plegat, sota el paraigües del Fons Social Europeu a la recerca de més ocupació i més cohesió econòmica i social entre els països comunitaris. Tal i com el propi nom del programa indica, un win-win: guanyen els joves, guanyen els empresaris.