Fitch ha tornat a jugar les seves cartes. Després d'assumir el passat mes d'abril que "el referèndum procedirà tal com està planejat", l'agència de qualificació creditícia ha alertat aquest divendres del "gran poder" del govern central per intervenir a Catalunya. Més concretament, ha posat sobre la taula de debat la possibilitat de suspendre alguns càrrecs polítics del govern així com retallar el finançament per contrarestar la cobertura dels costos del referèndum.
Segons el seu últim informe, "les relacions amb el Govern central són molt importants per al perfil de crèdit de Catalunya, ja que la regió depèn en gran manera del suport de liquiditat, fonamentalment del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i dels avançaments de tresoreria per atendre despeses inajornables". Atès el context actual d'activitat parlamentària a Catalunya, l'agència nord-americana s'atreveix fins i tot a pronosticar quin serà el resultat del referèndum: "la separació de Catalunya d'Espanya és poc probable". Encara que dins del 'poc' ja s'inclou tal possibilitat.
Escalada d'hostilitats
La cosa no acaba aquí. Fitch també ha advertit que "una escalada significativa d'hostilitats puntuaria negativament Catalunya si el suport de la liquiditat del govern central es debilita i compromet la capacitat de deute de la regió". Encara més, "la confrontació política que podria traduir-se en la reducció o retirada del suport estatal a mitjà termini reflecteix molts riscos per a Catalunya, atès el seu feble acompliment pressupostari, l'alt endeutament i els riscos de refinançament."
Finalment, Fitch ha ratificat i recordat que a finals de 2015, Catalunya va ser qualificada per la pròpia agència amb un ràting BB amb perspectiva negativa. O el que és el mateix, categoria de bo porqueria sense inversió per poder comprar deute i propens als canvis de l'economia. El motiu? De nou, l'empitjorament de les relacions amb l'executiu central. Tanmateix, constata que el suport a la liquiditat s'ha mantingut (almenys, a mig termini) i que un augment de la descentralització i l'autonomia fiscal així com una "normalització de les seves relacions polítiques" podria resultar positiu per a Catalunya d'acord amb la seva "forta economia i base impositiva".