El Consell de Gremis de Catalunya ha demanat aquest dimarts que el govern espanyol inclogui altres sectors afectats per la Covid per a rebre les ajudes amb valor de 7.000 milions, a banda dels 95 sectors publicats en el BOE. Floristeries, el sector tèxtil, perruqueries, autoescoles, tallers de reparació de vehicles… Són alguns dels que actualment no poden optar a les ajudes del govern central i que reclamen poder fer-ho. L’associació d'autònoms ATA, el Consell Intertextil Espanyol (CIE) o la Federació Espanyola d’Empresaris Professionals de l’Automoció (Conepa) són algunes de les entitats que s’han unit a la petició.
Per la seva banda, la vicepresidenta espanyola Nadia Calviño ha obert la porta a fer "ajustos", però per ara fonts del ministeri apunten que no hi ha cap concreció. Les ajudes aprovades del govern central la setmana passada estan centrades principalment en els sectors del turisme, l’hostaleria, la restauració i el petit comerç. Entre algunes activitats específiques que contempla el BOE, s'hi troben fleques, botigues d'alimentació o activitats de joiera i rellotgeria.
"S'inclouen negocis als quals mai se'ls ha restringit l'activitat o que han millorat fins i tot els seus resultats per l'augment del teletreball, i es descarten sectors que han patit moltes restriccions, amb importants caigudes de facturació", ha exposat Joan Guillén, el president del Consell de Gremis. Els diversos sectors defensen que les ajudes haurien d’anar destinades a totes aquelles activitats que han patit econòmicament les restriccions de tancament o d'obertura o que n'han patit els efectes col·laterals.
Guillén ha indicat que molts d'aquests sectors "necessiten ara més que mai" ajuts directes per al pagament a proveïdors, subministraments, salaris, arrendament o deute financer. "El pla aprovat es queda curt, no és el moment de deixar enrere cap empresa i autònom", ha afirmat el president del Consell de Gremis.
El paquet d’ajudes
Les ajudes aprovades pel govern espanyol la setmana passada compten amb 7.000 milions d'euros en ajudes directes que gestionaran les comunitats autònomes, 3.000 milions d'euros per reestructurar els crèdits avalats per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i 1.000 milions per recapitalitzar empreses.
Dels 7.000 milions d’euros en ajudes directes, les Canàries i les Balears en rebran 2.000 milions, atesa l'afectació diferenciada que estan patint per la Covid en la seva activitat econòmica. La resta, 5.000 milions, seran per la resta de comunitats autònomes.