El Fons Monetari Internacional adverteix que vincular les pensions a l'IPC pot fer perillar el sistema. Entre les recomanacions que fa l'FMI després de la missió que els seus tècnics han fet a Espanya destaca que revaloritzar les pensions d'acord amb l'IPC suposaria destinar entre un 3 i el 4% més del PIB a pensions fins al 2050. Alhora, l'organisme ha rebaixat una dècima la previsió de creixement per a Espanya aquest 2018, fins al 2,7%.
Per compensar aquesta despesa, els tècnics subratllen en el seu informe que calen "mesures estructurals" com per exemple augmentar la cotització mínima per als treballadors autònoms i "vincular directament l'edat legal de jubilació a l'esperança de vida".
De cara al 2019, manté el pronòstic d'increment del PIB en el 2,2%. L'organisme preveu una moderació del creixement davant d'un "entorn extern menys propici" i d'un "debilitament de la demanda interna". Després del 2019, s'espera que el creixement se situï a l'entorn de l'1,75%.
Nous ingressos per fer sostenibles les pensions
L'FMI fa un advertiment en relació a la revalorització de les pensions en funció de l'IPC, com es va acordar en el Pacte de Toledo. Segons l'organisme internacional, aquesta mesura ha d'anar acompanyada d'un "paquet de mesures" per poder fer sostenible el sistema. L'FMI adverteix que aquesta sostenibilitat es posarà en "perill" si l'augment no es veu "contrarestat" per altres "mesures estructurals".
L'organisme adverteix que "no es podrà evitar una futura reducció de les pensions, encara que sigui moderada", a menys que l'increment de la despesa per a les pensions es vegi compensada amb nous ingressos. A més, l'FMI veu "essencial" que el sistema de pensions i el seu finançament "sigui totalment transparent" de manera que els futurs jubilats puguin prendre decisions "informades" sobre la seva vida laboral i els seus estalvis. D'altra banda, l'FMI defensa les reformes efectuades els anys 2011 i 2013 amb l'objectiu "d'alleujar la pressió sobre el sistema de pensions".
"Riscos a la baixa" per a l'economia
L'FMI adverteix que "el cicle econòmic està arribant a la seva maduresa" i que "s'estan acumulant riscos a la baixa per a l'economia", tant en l'àmbit extern –marcat per l'augment del proteccionisme i el debilitament de les economies emergents- com en l'àmbit domèstic. Per a l'organisme, Espanya s'enfronta a "importants reptes estructurals" que perjudiquen l'evolució del PIB, com un deute públic "notablement elevat", una elevada taxa d'atur estructural i "un lent augment de la productivitat". Davant d'aquesta situació, recomana que les polítiques públiques rellancin l'ajustament fiscal estructural i preservin "l'esperit de les reformes del mercat de treball".
Aprimar el deute per evitar noves retallades
L'entitat dirigida per Christine Lagarde urgeix el govern espanyol que aprofiti unes condicions econòmiques "encara fortes" per reduir l'elevat deute públic més ràpidament. De no fer-ho, adverteix, Espanya haurà d'aplicar noves retallades si l'economia es veu afectada per 'shocks' futurs. L'FMI considera que l'objectiu de dèficit de l'1,8% anunciat pel govern espanyol és "crucial i apropiat" i insta l'executiu de Sánchez a incloure un paquet de mesures "creïble" en els pressupostos del 2019 per demostrar que és capaç d'arribar a aquest objectiu. Al mateix temps, exigeix que les mesures de reducció del dèficit fiscal vagin acompanyades de les polítiques per reduir les desigualtats i protegir els més vulnerables.
De nou, l'FMI demana a l'executiu espanyol que impulsi "reformes estructurals" per augmentar una productivitat que ha millorat però que "es manté notablement per sota dels homòlegs europeus".
"Vigilar" els crèdits immobiliaris i al consum
L'organisme internacional destaca que "la salut del sistema bancari continua millorant", tot i que "emergeixen nous riscos". En aquest sentit, diu que cal "vigilar" el mercat immobiliari davant d'augment de préstecs nous per a l'habitatge i el crèdit al consum, si bé de moment assegura que "no hi ha indicis clars que s'estigui produint una sobrevaloració generalitzada dels preus immobiliaris".