El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat cinc dècimes a l'alça la seva previsió de creixement per a l'economia espanyola el 2016, fins al 3,1%, en comparació amb el 2,6% que anticipava el mes de juliol passat, mentre que espera que l'expansió del producte interior brut (PIB) d'Espanya el 2017 es moderi fins al 2,2%, una dècima per sobre de la seva projecció anterior. Més concretament, l'edició de tardor de l'informe Perspectives econòmiques mundials reflecteix que Espanya és el país que més creixerà entre les grans economies desenvolupades, tant el 2016 com el 2017, malgrat l'absència de Govern central. No obstant això, l'estimació de creixement per al 2017 està en sintonia amb la tendència projectada per als Estats Units.
D'aquesta manera, el nou pronòstic de creixement de l'FMI per a Espanya el 2016 supera les previsions oficials del Govern espanyol en funcions, que augura que l'economia espanyola s'expandirà un 2,9% aquest any, encara que la projecció de l'Executiu per al 2017, que és del 2,3%, supera en una dècima la de la institució dirigida per Christine Lagarde.
Més previsions
D'altra banda, les previsions del Banc d'Espanya preveuen un creixement de l'economia espanyola del 3,2% i del 2,3% el 2016 i 2017, respectivament.
"Es projecta que a Espanya el creixement es mantingui estable en termes generals el 2016 i es moderi del 3,1% al 2,2% el 2017", ha assenyalat la institució al seu informe, en referència al creixement del 3,2% experimentat per l'economia espanyola durant l'any passat. Així mateix, l'FMI també ha millorat tres dècimes les seves previsions per a l'atur de cara als dos pròxims anys i ara espera que la taxa d'atur d'Espanya se situï en el 19,4% el 2016 i en el 18% el 2017.
Pel que fa a l'evolució dels preus, els nous pronòstics del fons auguren una inflació del -0,3% el 2016, mentre que projecta que els preus pujaran un 1% el 2017.
La necessitat d'ajustos fiscals
Espanya haurà de fer ajustos fiscals en el futur per l'increment del deute públic fins al voltant del 100% del PIB i l'incompliment dels objectius del dèficit com a conseqüència en part de l'absència de mesuresque han tingut el suport del Govern central, fruit de la incertesa política. En aquest sentit, el director adjunt del departament d'estudis de l'FMI, Gian Maria Milesi-Ferretti, ha destacat que la millora en les previsions per a Espanya reflecteix "el fort creixement de l'economia espanyola en el primer semestre", així com un entorn extern "molt més favorable del previst, especialment després del Brexit".
D'aquesta manera, el funcionari de l'FMI ha assenyalat que "les condicions de mercat són propícies", encara que ha assegurat també que "de cara al futur Espanya haurà de fer ajustos", ja que el deute públic s'apropa al 100% del PIB i el dèficit pressupostari ha superat els objectius fixats "en part per l'absència de mesures d'un Govern amb capacitat de donar-hi suport".