El Fons Monetari Internacional (FMI) ha assegurat aquest dimecres que no creu que Espanya pugui reduir el seu endeutament públic fins als nivells prepandèmia abans dels pròxims cinc anys tot i la recuperació econòmica. Concretament, l'organisme considera que l'Estat tancarà el 2022 amb un deute que està sobre el 116,4% dels PIB, una xifra que caurà només mig punt a finals de 2023 col·locant-se al voltant del 115,9%. En aquell moment el deute públic espanyol s'estancarà al voltant del 114,6% per als següents quatre anys, fins al 2027. De fet, des de l'FMI creuen que l'estancament del dèficit i el deute a partir de 2024 arriben per l'assumpció de l'"escenari passiu" que el Fons contempla en fer aquestes estimacions -és a dir, que fa els càlculs com si res anés a canviar respecte a la situació fiscal actual- per la falta de plans específics i detallats a mitjà i llarg termini del govern espanyol.
Tot i aquestes males notícies per a Espanya, des de l'FMI no es van mostrar particularment preocupats davant un possible retard en l'arribada d'aquestes mesures per part del govern espanyol i han indicat que si bé Espanya haurà d'emprendre en el futur una "consolidació fiscal gradual", el moment per a fer-lo serà quan l'economia del país estigui en una senda de creixement sostingut, i no com ara que tot just comença a recuperar-se de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid.
A més del deute públic, l'FMI també ha publicat la seva estimació del dèficit públic d'Espanya per a aquest 2022, que serà del 5,3% del PIB. En el seu informe sobre vigilància fiscal l'organisme financer també preveu que el dèficit es redueixi a un 4,3% del PIB en 2023 i a un 3,9% en 2024. Com també passa amb el deute públic, a partir del 2024, el dèficit s'estancarà al 3,9% anual fins a 2027. Cal recordar que les dades publicades per l'FMI són habitualment superiors, o menys optimistes, a les publicades pel govern espanyol en incloure en el seu còmput el suport al sector financer.
"Quan la pandèmia va colpejar, Espanya, com altres països, va respondre amb una política fiscal molt agressiva per a ajudar a mitigar l'impacte", ha assegurat Paulo Medas, cap de divisió del Departament d'Assumptes Fiscals de l'FMI, en declaracions a Efe. "Això va derivar en una deterioració significativa del dèficit fiscal, de l'11% en 2020. Ara estem veient una reducció gradual d'aquest dèficit", ha afegit Medas.
Reducció de les previsions de creixement
A més d'aquestes males notícies per a Espanya, l'FMI va anunciar aquest dimarts que rebaixava en un punt la seva previsió de creixement econòmic per a Espanya per aquest 2022, que ara calcula que serà del 4,8%, igual que la de 2023, que va ser rebaixada en mig punt, fins al 3,3%. A més, també va assegurar que mentre que la inflació serà del 5,3% aquest any i de l'1,3% el pròxim. Totes dues xifres estan per sota de les pronosticades pel govern espanyol, que, en les seves últimes previsions, comptava amb un creixement del 7% per a 2022 i del 3,5% per a l'any vinent. No obstant això, el president de l'Executiu, Pedro Sánchez, ja ha advertit que aquestes estimacions seran corregides a la baixa davant la nova situació geopolítica.
En el seu nou informe de perspectives econòmiques mundials, l'FMI va col·locar la invasió russa d'Ucraïna com la causa principal del fre en el creixement europeu, encara que considera que Espanya no notarà l'impacte tant com altres països energèticament més dependents de Rússia, com Alemanya o Itàlia, que es veuran més afectats. Així, l'FMI estima un creixement per a Alemanya del 2,1% aquest 2022, 1,7 punts per sota de la seva estimació anterior, i del 2,3% per a Itàlia, un punt i mig per sota del que preveia abans. Per a la zona euro el Fons preveu un creixement del 2,8% enguany, 1,1 punts menys del que calculava al gener, abans que comencés la guerra. Són precisament Alemanya i Itàlia els països que més influeixen en el canvi de previsions per al conjunt de la zona euro, segons aquest informe, que col·loca a Espanya com la primera de les grans economies de l'euro pel que fa a augment del producte interior brut.