El Fons Monetari Internacional (FMI) ha mantingut aquest dilluns les previsions de creixement de l'economia espanyola fins al 2018 al seu tradicional informe anual. Malgrat destacar la "impressionant recuperació econòmica", no ha dubtat a assenyalar també alguns riscos com l'atur, el deute públic o la productivitat. En aquest sentit, els experts "reconeixen que l'economia és ara més forta, però els ajustos estan incomplets i les debilitats estructurals persisteixen, incloent l'alta taxa d'atur, l'elevat nivell de deute públic i el feble creixement de la productivitat".
Una de les receptes que proposa l'organisme internacional presidit per Christine Lagarde és continuar amb el procés de reformes estructurals, entre les que es troben apujar la recaptació de l'IVA així com els impostos mediambientals. "En vista del voluminós deute públic i l'expansió fiscal estructural dels últims dos anys, la prioritat hauria de centrar-se en les mesures d'ingressos que menys distorsionin, com la pujada de la recaptació per IVA (...) i augmentar les taxes i impostos mediambientals", afegeixen a l'informe.
Contrast de previsions
A tot això, l'FMI ha pronosticat que la forta recuperació de l'economia espanyola es moderarà el 2017 amb un creixement del 2,3% i també el 2018 fins a assolir el 2,1%. Per la seva part, les estimacions del govern són lleugerament més optimistes amb un 2,5% i un 2,4% per a aquest any i el que ve, respectivament.A més, l'economista de l'FMI encarregada de seguir a Espanya, Andrea Schaechter, també ha avançat que s'estima que el càlcul del dèficit sigui del 3,2% per al 2016, una dècima per sobre de l'objectiu pactat amb Brussel·les. D'aquesta forma, aposta per promoure un ajust "gradual" a mig termini que estabilitzi els comptes públics i redueixi el deute que segueix al voltant del 100% del PIB. Dit d'una altra manera, no fer marxa enrere sinó seguir endavant amb les reformes estructurals després de reconèixer la creixent fragmentació política a Espanya.
D'altra banda, l'organisme internacional es mostra també bastant més prudent que el govern espanyol en la reducció de la taxa d'atur ja que considera que baixarà fins el 17,9% i el 17% durant 2017 i 2018, respectivament. Pel que fa a això, els experts del FMI han insistit que la reducció de l'atur de llarga durada i dels joves segueix sent màxima prioritat, pel que recomana reforçar les polítiques actives per crear feina i millorar la coordinació amb els governs autonòmics. Mentrestant, la previsió oficial de reducció de l'atur segons el govern espanyol és situar-se en 17,6% aquest any i en 15,6% el que ve.
Una dada més: "en absència de l'ajust salarial facilitat per la reforma laboral, uns altres 900.000 llocs de treball addicionals s'haurien perdut, bàsicament compensant la creació neta de llocs de treball observada entre 2014 i 2015", assenyala l'FMI.
Espanya escolta però no segueix
Fa poc més d'un mes, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ja va descartar qualsevol pujada de l'IVA: "No ho veiem. En aquests moments, el full de ruta és el que ha plantejat el govern". Una manera de reiterar que les modificacions tributàries aplicades són "més que suficients".
En relació a aquesta prèvia de les recomanacions de l'FMI, Guindos va voler deixar clar que "sempre se'ls escolta però no se'ls té per què seguir". Així doncs, el ministre d'Economia segueix apostant per reduir de "forma gradual i contínua" el dèficit públic així com mantenir la recuperació econòmica espanyola sense necessitat d'apujar l'IVA.