El Fons Monetari Internacional (FMI) considera necessària la creació d'una capacitat fiscal centralitzada en la zona euro mitjançant les contribucions de tots els països del bloc i que actuaria com a fons d'emergència comuna per pal·liar els efectes i rebaixar la factura de futures crisis.

La proposta per a la creació d'aquest "fons d'emergència", presentada a Berlín per la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, contempla una contribució anual a la seva dotació per part dels països membres durant períodes de creixement i la disponibilitat dels fons acumulats per a aquells socis en dificultats durant períodes de recessió, incloent l'opció que aquest mecanisme pugui arribar a endeutar-se per ajudar en situacions extremes.

"L'esmentada capacitat no seria suficient per resoldre la pròxima crisi, però certament ajudaria", va assenyalar Lagarde durant la seva intervenció en un acte organitzat a Berlín per l'Institut d'Investigacions Econòmiques. En aquest sentit, la directora de l'FMI va indicar que les estimació de la institució internacional suggereixen que "amb una contribució relativament modesta", equivalent al 0,35% del PIB cada any, un fons d'aquestes característiques "reduiria els efectes negatius sobre la producció en més d'un 50%".

"Encara que, siguem clars, es tractaria d'un coixí temporal, no d'un coixí permanent sota el qual un pugui amagar-se i no fer res", va advertir l'exministra francesa de Finances, subratllant que un mecanisme d'aquest tipus requereix que tots els membres de la zona euro assumeixin una responsabilitat més gran a l'hora de "posar en ordre les seves respectives cases". "No es tracta que alguns països n'ajudin d'altres de manera altruista", va assegurar Lagarde. "Una capacitat fiscal centralitzada reafirmarà als inversors que l'eurozona compta amb millors eines per evitar que la pròxima crisi s'estengui. Ajudarà a evitar el gairebé pànic que observem l'última vegada", va afegir.

D'aquesta manera, la directora de l'FMI va defensar en primer lloc la necessitat que les transferències del fons estiguin condicionades al compliment de les regles fiscals de la UE per garantir el compliment per part de cada país de les seves obligacions, ja que així tots els països tindrien incentius per jugar sota les mateixes normes i emprendre reformes. Així mateix, l'FMI recomana que els països abonin una prima en les seves contribucions al fons d'emergència en els bons temps en relació amb els beneficis que hagin rebut durant els períodes de crisi a fi d'evitar que es converteixi en un mecanisme de transferències permanents.

D'altra banda, la directora de l'FMI ha reiterat la importància que l'eurozona completi les reformes empreses per enfortir la seva arquitectura, incloent avançar en la unió bancària, així com en la
modernització de la unió del mercat de capitals, el que permetria reduir la dependència del sector privat del sector bancari, i dotar-se de regles més transparents per als processos de fallida que facilitessin als inversors recuperar part de les seves pèrdues en cas de fracàs. "L'eurozona pot ser una brúixola per a la prosperitat de la regió i un far d'esperança per al món", va declarar Lagarde. "Necessitem totes les eines a la nostra disposició", va afegir.