El cost actual de l’energia, fruit d’un sistema de preus molt complexa amb les tensions geopolítiques del moment, resulta inassolible per a molts sectors industrials, que estan tancant momentàniament la seva activitat, especialment els que tenen un ús intensiu, com és el cas de les siderúrgiques. És per això que Foment del Treball i la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) han assegurat aquest dijous que si aquesta situació s'allarga gaire més en el temps, podria significar el tancament definitiu de moltes empreses, situació que posa en perill més de mig milió de llocs de treball. Davant d'aquesta possibilitat, les dues organitzacions han demanat al govern espanyol i a la Generalitat que s'arremanguin la camisa i comencin a prendre decisions i imposin mesures "d’efecte immediat" per revertir la situació.
A més, aquesta situació és especialment greu en el sector de l’automoció i en els sectors que depenen de l’automoció. En aquesta línia, el president de la UPM, Jaume Roura, ha afirmat que "el cost elèctric i el sistema de tarificació està sent insuportable i ja tenim empreses d'altres sectors i zones que han aturat la seva producció. Ens enfrontem a problemes greus i immediats i des de la patronal ens preguntem què tenen a dir o respondre l'administració pública però també les companyies elèctriques. No es pot suportar més aquesta situació, ni un dia més. Cal que el govern interfereixi en les elèctriques ja".
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat revisar la fiscalitat aplicada sobre la gasolina i el gasoil, ja que els preus actuals són insuportables i encareixen el cost de vida dels ciutadans per l’increment del preu del transport que, entre d’altres, afecta la cadena alimentària, i en general, la industrial. De fet, cal recordar que el 10 de març de 2021, Foment mostrava ja la seva preocupació pels increments dels preus de producció, que ha demanat ja en diverses ocasions mesures concretes per fer abaixar el preu de l’electricitat, i que el passat mes de gener va sol·licitar a la seu del Parlament Europeu mesures urgents per reduir la incidència del preu de l’energia, i assenyalava, entre d’altres, la modificació excepcional del mercat interior de l’energia, cosa que podria acabar passant ben aviat perquè la Comissió Europea sembla disposada a acceptar aquests canvis.
Pimec també avisa
Per la seva banda, la patronal de la petita i mitjana empresa, Pimec, ja avisava aquest dimecres que l'exponencial augment del preu del llum en els últims mesos podria posar en perill més de 320.000 llocs de treball a Catalunya. Segons una enquesta publicada per la patronal, un 16% de les pimes catalanes consultades podria arribar a tancar a causa de l'augment de preus de l'energia i un altre 45,6% sosté que el preu de l'energia "afecta de manera preocupant" a la seva viabilitat. Una situació que s'ha agreujat en les últimes dues setmanes a causa de la invasió de Rússia a Ucraïna, segons ha defensat el president de la patronal, Antoni Cañete.
Davant d'aquesta situació, Pimec, reclama a la Comissió Europea que elimini el gas natural del pool energètic de forma immediata per tal de rebaixar els preus de la llum tant a Catalunya com a la resta d'Europa. A més, de cara al més llarg termini, la patronal també demana que es canviï el sistema de fixació de preus de l'energia per tal de buscar preus més justos. En definitiva el que s'està demanant és abandonar marginalista, que, de retruc, també comportaria reduir els beneficis excessius de les elèctriques que produeixen energia a més baix cost, però gràcies al sistema obtenen els coneguts com a "beneficis caiguts del cel".