En contra d'apujar sous. Foment del Treball ha advertit que incrementar salaris pot consolidar la inflació de preus a mitjà termini, quelcom que pot dificultar la recuperació econòmica. Llavors, ha assenyalat la necessitat que tant el govern espanyol com els agents socials siguin "prudents" i "moderats" a l'hora de negociar l'augment de sous pel 2022 per "no afegir més tensions". "Seria contraproduent un increment salarial d'acord amb l'IPC, que ara mateix és excessivament elevat", ha insistit aquest dimecres el director d'economia la patronal catalana, Salvador Guillermo, durant la presentació de l'Informe de Conjuntura Econòmica.

Actualment, els nivells d'inflació són del 5,5% interanual a l'estat espanyol i del 5,3% a Catalunya. Davant d'aquestes xifres, Guillermo ha admès que la inflació està "disparada", però que es tracta d'un fenomen "temporal", principalment pels preus de l'energia i dels problemes de subministrament. De fet, ha recordat que els organismes internacionals coincideixen en el fet que la inflació retornarà als nivells prepandèmia a mitjans de 2022. És per això que ha demanat que les negociacions siguin "dialogants", amb l'objectiu d'evitar que l'augment salarial es traslladi automàticament als preus i "fer més difícil el procés de recuperació econòmica".

Recuperació econòmica

Foment ha apuntat que tant l'economia de Catalunya com de la resta de l'estat espanyol segueixen en procés de recuperació, malgrat que sembli que estem davant d'una "borrasca". "No és així perquè s'està creixent a ritmes forts", ha afegit el director d'economia de la patronal catalana. És a dir, ha deixat clar que ni l'economia catalana ni l'espanyola estan davant d'una "frenada econòmica", sinó davant "d'un alentiment suau del creixement" generat per la nova variant del coronavirus i les restriccions, la mateixa inflació, la crisi energètica o bé els problemes globals de subministraments.

Guillermo ha indicat que l'activitat econòmica durant l'any 2022 encara patirà els efectes de la pandèmia, tot i que ha destacat que les previsions de creixement encara auguren "valors positius significatius". "Podem tenir la sensació que estem en una situació molt complicada pel nombre de persones contagiades, però no estem davant d'un procés com el de l'inici de la pandèmia", ha subratllat. Ho ha atribuït a les vacunes, motiu pel qual ha demanat accelerar l'administració de la tercera dosi.

Quarantenes i procés independentista

Preguntat per l'impacte econòmic del procés independentista en els últims quatre anys, el director d'economia de Foment ha recordat que l'any 2017 hi va haver una deslocalització de seus empresarials i que la patronal catalana "continuarà treballant perquè hi hagi un marc de seguretat perquè puguin tornar les companyies".

A banda de fer un repàs de la situació econòmica, Guillermo també ha fet una valoració de si cal reduir la quarantena dels positius de covid-19 de deu a cinc dies, una mesura que Foment veu amb bons ulls. "Veient que el període d'incubació de la variant òmicron és més curt, ho veiem lògic", ha assenyalat. Aquest mateix dimecres, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han pactat reduir-la finalment a set dies.

 

Imatge principal: El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre / Sergi Alcàzar