L'Institut d'Estudis Estratègics, el nou think tank de la patronal Foment del Treball, ha presentat avui el seu primer informe, anomenat 'Per un nou pacte social. Davant els reptes del capitalisme i de la democràcia'. En aquest, la patronal fa una sèrie de propostes "per promoure un creixement econòmic inclusiu", entre les quals fa èmfasi en augmentar el salari mínim (SMI) i analitzar "l'oportunitat" d'una renda bàsica universal. L'estudi sorgeix de la necessitat, segons explica el coordinador del grup, Jordi Alberich, de "reduir la desigualtat, perquè la societat d’avui no tolera aquest nivell de desigualtat, que potser hagués acceptat en altres moments".
Alhora, el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha plantejat un nou pacte social europeu que garanteixi un creixement econòmic inclusiu amb una distribució més equitativa de rendes entre ciutadans i empreses, i ha recalcat que requereix el lideratge de les corporacions en el seu impuls. En aquest sentit, indica que aquest informe vol "posar els llums llargs" per abordar amb antelació els problemes que encara la societat arran de les desigualtats i evitar, així, situacions com les protestes viscudes a Xile durant les últimes setmanes i les de les armilles grocs en França. Preguntat per si des de la patronal creuen que això ja ha passat a Barcelona en els aldarulls d'algunes protestes per la sentència de l'1-O, Sánchez Llibre ho ha negat: "Evidentment això no ha arribat als carrers ni de Catalunya ni de la resta de l'Estat".
Així, Sánchez Llibre ha defensat aquestes propostes asseverant que "ja ho vaig dir aleshores i ho repeteixo: no sortirem de la crisi fins que no s’incrementin els salaris, i ho continuo pensant".
SMI, renda mínima i col·laboració
Alberich ha defensat que la política "estigui activa i experimenti" amb qüestions com el SMI i la renda mínima, malgrat que no ha detallat com es podria orientar el debat i en què s'hauria de traduir en les taules de negociació de convenis col·lectius, i ha demanat que aquestes mesures no es rebutgin tot i els riscos que se suposa que poden tenir. Tampoc no s'ha concretat quan ni com s'haurien d'implementar les propostes.
El coordinador ha apostat per aprofundir en la col·laboració publicoprivada en l'àmbit de l'educació i la formació dels joves, sobretot en la Formació Professional (FP), i també ha indicat que s'ha d'avançar cap a una harmonització fiscal, sense definir com ni a quin nivell territorial. A més, ha demanat a les empreses que facin seu el debat d'un capitalisme més social i "atenguin els interessos" dels seus treballadors i clients, a més dels accionistes, perquè els ha alertat que sense un nivell adequat de justícia distributiva el sistema no és rendible i els ha instat a assumir el concepte de predistribució i avançar cap a uns sous suficients per als seus empleats.
Per a Alberich, "en definitiva, cal que es tornin a retrobar economia i política" perquè "el capitalisme és més equitatiu i genera més riquesa quan conviu amb democràcia". Per últim, Foment del Treball preveu presentar aquest informe davant el govern espanyol en les pròximes setmanes i també davant les institucions europees el gener de l'any que ve perquè es encarin d'una manera conjunta.