"Estem sospesant molt seriosament no presentar-nos al recompte per la representativitat sota els criteris actuals", ha assegurat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. La pugna patronal entre Pimec i Foment per les quotes de representativitat arriba a un camí sense sortida després que aquest matí la conselleria de Treball anunciés que inicia oficialment el recompte de les quotes.
La lluita de Foment del Treball és que considera que els criteris de recompte plantejats en l'actual decret 206/2015 són "arbitraris i vulneren el principi de seguretat jurídica, perquè les sentències que han anul·lat parcialment aquest decret no han estat publicades al DOGC, tal i com exigeix la llei reguladora de la jurisdicció". "És arbitrari i injust", assevera Sánchez Llibre. De fet, la norma diu que cada empresa val el mateix, sigui quina sigui la seva condició. D'aquesta manera, valdria el mateix una gran empresa que un autònom a l'hora de fer el recompte, cosa que Foment titlla "d'injusta".
"Afirmem amb molta contundència que avui hem acordat que Foment sospesa no presentar-se al recompte per la representativitat si no és sota criteris que reflecteixin la realitat empresarial", assegura Sánchez Llibre. "Si la Generalitat no atén les nostres peticions, nosaltres recorrerem a la via jurídica el fet que es posi en marxa un decret que creiem que és injust". "Des del nostre punt de vista, els criteris haurien d'incloure altres fórmules de la proporcionalitat com el nombre de treballadors, la facturació, el volum de les exportacions i les importacions i el seu pes respecte el PIB català".
La via judicial
"L'únic camí per resoldre el conflicte de representativitat és l'acord entre les organitzacions empresarials", assegura Sánchez Llibre. "Ja vam manifestar que no renunciavem a cedir amb Pimec", però l'acord no ha estat possible. Pel president de Pimec, Josep González, la línia vermella de l'acord és la paritat, a la qual Foment del Treball no hi està disposada.
Segons Foment, s'ha de tenir en compte que la patronal representa "el 90% de les negociacions dels convenis, el 90% de les exportacions i el 70% de les empreses que són objecte de negociacions per licitacions d'obres, tant per l'Estat, els municipis i Catalunya". A més, Foment explica que hi ha diverses companyies que estan afiliades a ambdues patronals i "no ho estan tenint en compte".
"Estem perfectament habilitats per no presentar-nos a aquest recompte i a més, és molt difícil entendre que una companyia de 5.000 treballadors tingui la mateixa representativitat que un autònom, per exemple". "Ens hem posat en mans dels nostres advocats per veure si podem recórrer l'ordre i ens han dit que ho podem fer sense problema", però la decisió sobre si s'acaben presentant al recompte es decidirà durant la propera junta de la patronal, el proper dia 4 de març.
Pel que fa a les negociacions amb González, Sánchez Llibre assegura que "mai hi ha hagut una acceptació per part de Foment d'una oferta del 50%", la oferta de Foment era de 65% per Foment absorbint Fepime, i 35% per Pimec. "És la responsabilitat dels empresaris del país posar-nos d'acord i no volem seguir negociant".