L'acord entre el Govern de la Generalitat i el govern espanyol per invertir 1.700 milions d'euros en l'ampliació de l'aeroport del Prat ha estat celebrat per Foment del Treball. En un comunicat, han titllat la inversió d'un acord important i imprescindible que permetrà "vertebrar l'aeroport de Barcelona com un hub intercontinental", així com generar 350.000 llocs de treball al llarg de l'execució del projecte.
De fet, des de Foment del Treball ja fa temps que aposten pel projecte i, a principis de juny, Foment i ESADE van reunir més de tres-centes entitats a favor del projecte d'ampliació.
Respectuós amb les mesures mediambientals
Tot i les crítiques que el projecte ha rebut des d'alguns sectors, com la CUP, des de Foment creuen que l'acord d'ampliació del Prat amb el govern espanyol serà "respectuós en les màximes condicions amb les mesures ambientals requerides". La patronal ha considerat en reiterades ocasions que l'obra és "perfectament compatible amb la protecció de la biodiversitat, mitjançant mesures compensatòries i adequades".
Les mesures mediambientals s'aniran concretant en el Pla Director, que posarà les bases per l'aprovació del Document de Regulació Aeroportuària (DORA) al Consell de Ministres abans que acabi el mes de setembre.
Els arguments de Foment per l'ampliació del Prat
Per Foment del Treball, l'ampliació de l'aeroport del Prat era "inajornable", no només des d'una perspectiva econòmica, sinó també "pressupostària i reguladora del sistema aeroportuari". Per això, feia temps que feia crits d'alerta per arribar a un acord i no desaprofitar l'oportunitat de fer-ho. En un altre comunicat del 22 de juliol, la patronal insistia que el cost d'oportunitat i d'imatge seria "excessiu i perjudicial" si no prosperava.
Així mateix, recorda que el pronunciament favorable de la Generalitat és una condició imprescindible per tirar endavant el projecte i complir amb els terminis. La intenció d'Aena és enllestir el 2022-26 aquest estiu i que el Consell de Ministres l'aprovi, com a màxim, abans d'acabar el mes de setembre.
D'altra banda, la patronal crida prioritzar infraestructures públiques i privades "vitals" per al desenvolupament del país i que permetin "competir internacionalment i permeti reduït el de dèficit històric denunciat per la societat civil catalana". "No podem renunciar al progrés que aporten les infraestructures i més quan ens fan falta, i per això les administracions haurien d'adoptar les decisions necessàries per dur-les a terme sense dilació".