El president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, continua la seva tasca de "fer de pont" entre Catalunya i Madrid. La següent acció serà celebrar una cimera econòmica entre Barcelona i Madrid per "competir conjuntament" al mercat europeu. Així ho ha dit el líder patronal durant l'esmorzar Fòrum Europa, on també ha reivindicat la necessitat de "potenciar Barcelona com a marca internacional".
La trobada serà organitzada per la pròpia patronal catalana i la Confederació Empresarial de Madrid (CEIM) i se celebrarà al primer trimestre de 2020, segons ha assegurat Sánchez Llibre, i és un dels eixos estratègics de la patronal de cara l'any vinent. A més, la patronal preveu fer un segon treball de l'Institut d'Estudis Estratègics sobre l'impacte social de les dades i potenciar Barcelona com a "marca internacional". Foment també ha reclamant un govern espanyol "moderat, estable i rigorós", i ha reiterat la necessitat d'un acord pressupostari a Catalunya.
En qualsevol cas, el president de la patronal catalana s'ha mostrat convençut que hi haurà un govern a Espanya i comptes a Catalunya. "Estic segur que al final arribaran a un acord perquè l'economia no es pot permetre el luxe de no tenir pressupostos, ni a Espanya ni a Catalunya", ha assegurat. Respecte el preacord de govern entre PSOE i Unides Podem, Sánchez Llibre ha assegurat que la patronal no serà "bel·ligerant", si bé ha exposat les peticions de Foment del Treball en matèria econòmica. En concret, el responsable de l'entitat ha reclamat que no s'incrementi la "pressió fiscal" a les empreses, persones físiques ni autònoms i ha advertit de les "conseqüències molt negatives pel teixit productiu i per a la generació d'ocupació".
En referència al sector del treball, Sánchez Llibre ha reclamat "llums llargues" als sindicats i les patronals i ha demanat gestionar els aspectes susceptibles d'iniciatives legislatives a través d'una "taula de diàleg per aconseguir el màxim consens i facilitar la tasca del nou govern". Pel que fa a la política d'infraestructures, Foment ha reiterat la voluntat que les administracions públiques inverteixin 2.000 milions d'euros anuals en els pròxims cinc anys per "iniciar la recuperació del dèficit acumulat", un total de 27.970 milions d'euros.
Aquestes peticions constitueixen un dels quatre eixos de treball de la Junta Directiva de Foment del Treball per als propers mesos. A aquesta branca, s'hi afegeix l'organització d'una cimera empresarial, econòmica i cultural entre Barcelona i Madrid al primer trimestre de 2020. "Potser la rivalitat entre Barcelona i Madrid ha tingut sentit quan tothom mirava el mercat espanyol. Ara, que el mercat és europeu o mundial, hem d'establir col·laboracions que ens ajudin a competir de forma conjunta en la lliga europea", ha assegurat Sánchez Llibre. "Convé posar l'accent en la col·laboració i no tant en la rivalitat perquè les dues ciutats i els seus ciutadans puguin aprofitar millor les seves enormes potencialitats", ha afegit.
La tercera línia estratègica és la potenciació de Barcelona "com a capital i marca mundial i internacional". En aquest sentit, Foment del Treball pretén que Barcelona esdevingui un "gran 'hub' de la innovació mundial". "Tenim moltes possibilitats d'aconseguir aquest repte", ha afirmat. Segons ha recordat, Barcelona és la tercera ciutat preferida pels emprenedors per crear una 'startup' i la cinquena amb més inversió rebuda. L'últim punt és l'elaboració d'un segon informe per part del Think Tank de Foment del Treball, l'Institut d'Estudis Estratègics, sobre l'impacte social de les dades. "La intimitat de les persones no pot esdevenir un negoci que, a més, pot arribar a condicionar el nostre comportament individual i col·lectiu", ha afirmat.