Les represàlies que està prenent Algèria davant del canvi de postura de l'Estat espanyol desperten la preocupació del sector econòmic, incloent-hi Foment del Treball. En un comunicat, la patronal lamenta la decisió del govern algerià de suspendre el tractat d'amistat amb Espanya i espera que es trobi una solució a través de la via diplomàtica. Foment recorda que "Algèria és el 24è soci comercial de Catalunya i representa el 0,8% de les exportacions catalanes". A més, remarca que la política comercial és una competència comunitària, per la qual cosa demana "a les autoritats de la Unió Europea que prenguin les mesures necessàries per garantir el ple accés de les empreses espanyoles al mercat algerià".
La patronal posa el focus en el gas algerià, una de les principals preocupacions quan el país africà va fer pública la seva decisió de trencar el pacte d'amistat, ja que l'Estat espanyol en té una dependència considerable. Sobre el gas, recorda: "Algèria ha estat tradicionalment el principal país exportador de gas natural per a Espanya. (...) En els darrers anys el gas procedent d'Algèria ha suposat més del 40% del total d'importacions espanyoles, tot i que en els darrers mesos ha caigut fins a l'entorn del 25%". Foment ha traslladat als sectors industrials afectats la seva confiança en què el subministrament de gas no es veurà afectat per la ruptura d'aquest tracta, fet que ha confirmat la mateixa Algèria en resposta al toc d'atenció de la Unió Europea.
En el comunicat, Foment aprofita per subratllar que "considera el gas natural un vector energètic imprescindible per la descarbonització de l'economia ien la transició energètica a fonts renovables".
Boicot als productes espanyols
Abans que es fes pública la decisió de l'Estat algerià de trencar l'acord d'amistat amb Espanya, el govern d'Algèria ja havia començat a boicotejar els productes espanyols de forma més discreta. Des de l'abril les restriccions a la importació de productes espanyols ha anat creixent al país africà. Es va començar restringint la compra de carn de boví a l'Estat espanyol i ara s'estén a altres sectors, fins i tot en contra de l'acord d'associació amb la Unió Europea que l'Algèria va signar l'any 2005. En aquell moment, el govern algerià no reconeixia obertament que estiuis duent a terme un boicot, tanmateix, el passat dimarts, l'Executiu va imposant més restriccions per obtenir permisos d'importació, els darrers imposats el passat dimarts amb discreció.
Si bé, les limitacions al comerç amb Espanya no s'impulsa de forma pomposa des del govern algerià, sinó més aviat amb un to baix, aquestes tenen un fort impacte. Per exemple, la primera restricció comercial, la de la carn de boví, no es va anunciar en si com un boicot, però aquest veto genera unes pèrdues al sector de cinc milions d'euros aproximadament.