Josep Sánchez Llibre, president del Foment del Treball, ha anunciat que la patronal presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost sobre el patrimoni. Així ho ha explicat en un acte telemàtic de Nueva Economía Forum que ha tingut lloc aquest matí. També ha parlat de la necessitat d'ajudar amb mesures directes a les empreses per tal de facilitar-ne la supervivència.
"L'impost al patrimoni és un impost confiscatori", ha exposat Sánchez Llibre sobre aquesta taxa, que actualment només s'aplica a Espanya. En aquest sentit, ha reconegut que ja ha demanat el suport a la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) per tal d'emprendre-hi mesures legals.
Impost "confiscatori"
L'impost sobre el patrimoni grava el patrimoni net de les persones i Espanya és l'únic país que l'aplica de l'OCDE. Sánchez Llibre considera aquest impost "confiscatori" i que grava l'estalvi de les persones. Per aquest motiu, Foment presentarà un recurs d'inconstitucionalitat a través del defensor del poble.
Sánchez Lllibre veu en la supressió de l'"injust" impost sobre el patrimoni la via per acabar amb "discriminacions i el dumping fiscal que diuen que existeix a l'estat espanyol".
El dumping fiscal fa referència als beneficis fiscals que ofereixen algunes comunitats autònomes a través de certes bonificacions o deduccions i que genera competència deslleial entre territoris. En aquest sentit, Sánchez Llibre ha exposat que "des de Foment es defensa una fiscalitat competitiva" i que "Espanya necessita una reforma fiscal en profunditat". Aquesta reforma també hauria de permetre reduir la important economia submergida que té lloc a l'estat espanyol, que suposaria un 25% del PIB.
Recuperació de les empreses
Sánchez Llibre ha reconegut sentir "tristesa" quan veu comerços tancats. "Allò que necessita la nostra economia és una injecció de recursos", ha dit el president de Foment del Treball, qui ha exposat que moltes empreses han hagut de tancar a causa de les restriccions, però no han rebut cap indemnització, tal com ha passat a altres països europeus.
Sánchez Llibre creu necessari "injectar directament a les venes de les nostres empreses" les ajudes europees de 50.000 milions d'euros per tal que aquestes es puguin recuperar. Aquesta mesura aniria encaminada a evitar més tancaments d'empreses i a agilitzar una recuperació post Covid per tal que arribi abans del 2023.
Pel que fa als pressupostos de l'estat, Sánchez Llibre els dona "la benvinguda" un cop siguin aprovats, atès que Espanya "necessita molts recursos" i aquesta eina permetria donar estabilitat a l'economia.
També creu necessari que el Govern que surti escollit després del 14F tingui un full de ruta clar per sortir de la crisi i que "tingui en compte els plantejaments de la societat civil catalana".
Sánchez Llibre ha volgut transmetre el seu missatge d'esperança en la vacuna, la qual "no esperarà" a posar-se.