"L'economia es desaccelera, però no podem dir que vingui una crisi". Així ho ha dit el secretari general de Foment del Treball, Salvador Guillermo, i el president de la comissió d'Economia i Fiscalitat, Valentí Pich, en la presentació de l'informe de conjuntura de la patronal corresponent al mes d'agost de 2019, qui ha assegurat a més que "no s'ha de dir que ve el llop si no li veiem les orelles, perquè sinó la gent s'espanta i deixa de consumir i el llop acaba venint". En aquest sentit, ha apuntat als "riscos polítics" assegurant que aquests "enterboleixen l'economia", alhora que ha demanat governabilitat i pressupostos.
D'aquesta manera, des de la patronal de les grans empreses admeten un alentiment en el creixement de l'economia catalana i espanyola, però recorden que "és una desacceleració que s'està donant també a la Unió Europea", en què en destaquen un major efecte a Alemanya i Itàlia en aquest segon trimestre. Pel que fa a l'economia catalana, la patronal considera que "creix per sota la mitjana espanyola degut a la desacceleració internacional i al descens de les exportacions, que afecta més a Catalunya perquè és una economia més oberta".
Alhora, Guillermo ha desestimat les previsions negatives de la Generalitat en l'àmbit de l'ocupació, considerant que "el creixement en ocupació jo crec que no serà negatiu, però serà més suau. Hem de demanar als polítics que en un país on tenim un atur tan gran cal seguir creixent en ocupació, perquè aquest és l'element més important per reduir la desigualtat. Es lluita contra la desigualtat posant les condicions per a generar ocupació, no posant un nou impost".
Els mals dels riscos polítics
La patronal critica la gestió política i el seu impacte en l'economia, asseverant que "els elements que havien de servir per ajudar són els que estan causant els problemes, i aquests són els riscos polítics". Posen com a exemple la manca de govern, de pressupostos, i també la inestabilitat internacional amb conflictes com el Brexit.
A nivell espanyol, Foment rebutja unes noves eleccions i assegura que, en cas que aquestes segones eleccions es duguin a terme, "hi haurà molta més pressió amb la necessitat d'arribar a acords, perquè és implantejable unes terceres eleccions". A més, recorden que en cas que hi hagi eleccions el proper 10 de novembre, "el que és segur és que no hi haurà pressupostos el dia 1 de gener, cosa que és essencial per reduir els riscos polítics".
"La política no és barallar-se", assegura Pich, "és gestionar; i ara mateix l'ambient general necessita molta atenció i sumar en comptes de restar".