La patronal Foment del Treball té esperança en la vacunació per començar a veure la sortida de la crisi, segons ha admès en la presentació d'aquest dimarts de l'informe de Conjuntura de la patronal del primer trimestre. Segons el secretari general adjunt i director d'Economia de la patronal, Salvador Guillermo, el final de la crisi "està a tocar", tot i que ha admès que aquesta s'ha allargat més del que es podia preveure, amb l'arribada duna segona i tercera onada i la possibilitat "cada vegada menys improbable" d'una quarta. A més, ha indicat que la recuperació tindrà lloc per sectors, i que molts d'aquests estan fortament perjudicats per la Covid.
Per aquest motiu, la patronal ha insistit en la necessitat que el govern espanyol injecti en l'economia 50.000 milions en ajudes directes, si bé ha reconegut que els 11.000 milions anunciats pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, són "un primer pas". "Necessitem política econòmica d'urgència", ha dit Guillermo, qui ha insistit en la idea "d'hidratar" amb recursos les empreses afectades per la Covid per tal que se salvin "i arribin a la meta", en un símil amb una cursa.
Foment també ha aplaudit la mesura dels crèdits ICO per ajudar a mitigar la crisi i creu que es van aplicar "encertadament" i de manera ràpida. Sobre la possibilitat de condonar-los, ha dit que podria ser "una possibilitat". Catalunya és la regió de l'Estat que ha registrat més empreses que han recorregut als ICO, amb 115.834 i un finançament total de 21.125 milions d'euros.
Conjuntura econòmica
Foment ha posat de manifest la necessitat d'ajudes directes per a les empreses i ha subratllat que Espanya ha estat un dels països que menys ha gastat en ajudes, a diferència d'altres països com França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit. Alhora, Foment subratlla que la sensibilitat de l'ocupació als canvis en el PIB també ha sigut més gran a Espanya que en aquests països.
Foment considera que la política expansiva i els plans d'estímul fiscal anunciats pels Estats Units i el Japó ajuden a la recuperació econòmica. També ho fan les expectatives i el progrés en el procés de vacunació, el qual traslladarà l'optimisme al consum i la demanda interna, i que de moment ja ho ha fet als mercats borsaris des del novembre passat.
Tot i això, recorda que l'evolució del sector dels serveis és més negativa que la de la indústria. En aquest sentit, s'ha referit a les dades de l'FMI, segons les quals s'espera que el comerç de béns augmenti un 8% el 2021 i un 6% el 2022, mentre que la recuperació serà més suau en el sector serveis.