Foment del Treball ha presentat aquest dimarts una proposició de Llei per a la creació d'una agència per vetllar de la correcta execució de les inversions en infraestructures de l'Estat a Catalunya i posar fi així a una situació "molt preocupant, alarmant i insostenible que ha suposat un maltractament constant durant l'última dècada per part de l'Estat a Catalunya", tal com ha deixat molt clar el president de la patronal catalana Josep Sánchez Llibre durant la seva intervenció. En total, ha assegurat Sánchez Llibre, en els últims 12 anys Catalunya ha acumulat un dèficit de 35.000 milions d'euros i ha afegit que el fet que durant l'últim any l'Estat només executés el 35% de les inversions previstes ha estat una "autèntica vergonya" i és per això que l'empresariat català ha volgut "donar un cop de puny sobre la taula" i ha presentat la creació d'aquesta agència, per forçar a l'Estat a fer un "exercici de transparència" per posar punt final a aquesta situació.

En definitiva, ha assegurat Sánchez Llibre, el que busquen els empresaris catalans és la complicitat entre les diferents administracions i grups parlamentaris, que rebran la proposta en les pròximes hores, assegurant que dins d'aquest potencial nou organisme hi haurà representants de totes les administracions i partits polítics catalans amb representació al Congrés. En aquesta línia ha augurat que ha de servir també per fer, d'alguna manera, "creu i ratlla" sobre el tema, ara bé, també ha avisat que, com a referència, any a any les inversions de l'Estat a Catalunya han d'estar al voltant del 20%, ja que representa el pes de Catalunya dins de l'Estat en matèria de PIB. En aquesta línia, però, Sánchez Llibre ha insistit, que el que s'ha fet a Catalunya en l'última dècada és una vergonya i l'Estat ha de deixar de "prendre el pèl" als catalans.

 

En aquesta mateixa línia, Joaquim Llansó, vicepresident de Foment, ha destacat també el dèficit de 35.000 milions en els últims 12 anys, subratllant l'incompliment total de l'Estat amb Catalunya. A més, ha puntualitzat que aquesta manca constant d'inversió al país, o s'explica molt bé per part del govern espanyol o significarà que hi ha una clara manca de voluntat política. En aquesta línia, ha reclamat als membres de l'Executiu espanyol que no posi com a excusa l'arribada de la pandèmia per justificar el 35,8% d'execució, tot recordant que a Madrid s'ha executat el 184% del que estava previst, fet que demostra que no és cap excusa i evidencia la manca de voluntat. 

Sense renunciar a l'aeroport

Un dels grans temes sobre infraestructures a Catalunya és, sense dubte, l'ampliació de l'aeroport del Prat. És per això que Sánchez Llibre ha anunciat que el pròxim 21 de novembre hi haurà un acte per "revitalitzar" l'ampliació de l'aeroport i aconseguir que Barcelona tingui un gran hub aeroportuari. Aquest acte estarà organitzat per l'IESE i Foment i tindrà per objectiu ser molt propositiu, amb intervencions de ponents internacionals i nacionals experts en el sector. En aquest sentit, el president de la patronal  ha assegurat que l'arribada d'aquesta ampliació estarà molt present, tant en la campanya com durant tota la legislació en cas que Sánchez Llibre sigui reescollit president. 

Quines funcions tindrà aquesta agència?

A grans trets, aquesta nova agència de control de l'execució de les inversions de l'Estat a Catalunya tindrà dues grans funcions. En primer lloc, haurà de controlar, seguir i fiscalitzar l'execució de les partides i inversions pressupostàries consignades per a Catalunya en els pressupostos generals de l'Estat com que efectivament s'acabi duent a terme. I, en segon lloc, serà l'encarregada de vigilar diverses qüestions molt més concretes com verificar el compliment dels compromisos pressupostaris aprovats als pressupostos espanyols, analitzar el grau d'execució de les inversions, elaborar informes semestrals sobre el compliment de les inversions, fixar els criteris de priorització de les inversions, recaptar informació de l'estat de les inversions, realitzar el seguiment de l'activitat parlamentària en referència a la matèria i recopilar i sistematitzar la informació econòmica i pressupostaria sobre inversions de l'Estat a Catalunya elaborada per altres institucions.

Dins d'aquesta nova agència, si finalment el Congrés dels Diputats i el govern espanyol l'acaben aprovant i es converteix en una realitat, Foment proposa que hi hagi un mínim de 13 persones en el seu consell rector que representaran el total de les administracions. Aquests membres es divideixen de la següent manera: dos membres del Ministeri d'Hisenda, un del Ministeri d'Economia, tres representants del Ministeri de Transports, un membre de la Conselleria d'Economia, un per part de la Conselleria de Territori, dos representants del Consell Assessor d'Infraestructures de Catalunya, dos membres de les entitats municipalistes i, per últim, un membre de cada candidatura catalana que aconsegueixi representació al Congrés dels diputats.