La guerra a Ucraïna està causant estralls en el sector energètic europeu provocant grans pujades en els preus, sobretot de l'electricitat i del gas natural. Davant d'aquest panorama Foment del Treball ha enviat una carta a la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, i a la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, reclamant que es comencin a aplicar diverses mesures per garantir de forma efectiva els costos energètics i poder mantenir l'activitat productiva de "manera competitiva". A més, en la missiva, la patronal catalana també exigeix a l'Executiu que no accepti de cap de les maneres la proposta de reducció de consum que va proposar la setmana passada la Comissió Europea.
En la seva carta, foment demana que es redueixi l'IVA en el consum de gas natural i redueixi l'impost als hidrocarburs, a més de flexibilitzar la devolució dels crèdits ICO i del pagament dels drets d’emissió de CO₂. Alhora, també demanen que s'agilitzin les tramitacions de les ajudes financeres a la reducció del preu d’energia, que estan provocant costos addicionals a les empreses que arribat a cert punt poden ser fatals. A part d'aquestes mesures més de caràcter financer, Foment també demana que s'activin "al màxim les ajudes a les indústries consumidores de gas" fins als 2 milions d'euros que permet la Comissió Europea i que des de la Moncloa s'estableixin ajudes addicionals per aquelles empreses d’alt consum energètic que estan en pèrdues d’explotació.
En aquesta línia, la patronal dirigida per Josep Sánchez Llibre també demana que es doni més suport als sistemes de cogeneració industrial amb un tractament retributiu que reconegui l’actual preu del gas. Mitjançant un canvi regulador que permeti als sistemes de cogeneració industrial en règim retributiu estar en el mecanisme de compensació de l’excepció ibèrica, amb la possibilitat de la renúncia temporal al règim retributiu o complementant la retribució perquè mitjançant el mecanisme d’ajust es cobreixi el cost real del gas, així com flexibilitzar el temps de pas de règim de venda d’electricitat del període actual d’un any als períodes més curts, d’un mes o dos. A més, també demanen que es mantingui la flexibilització dels contractes de subministrament de gas natural en les indústries que els permetin modular el cabal contractat segons la situació del mercat i, per últim, Fomenta també reclama rebaixar els peatges de gas.
En la mateixa carta, signada per la presidenta de la Comissió d’Energia de Foment, Virginia Guinda, Foment considera que el govern espanyol no hauria d’acceptar de cap manera la proposta de reducció del consum de gas proposada per la Comissió Europea, en especial a la indústria, que representa el 50% del consum de gas a Espanya. En aquesta línia, apunten que els consumidors de gas espanyols, tant industrials com domèstics, han assumit uns costos per finançar les inversions que permetessin garantir el subministrament mitjançant la diversificació de les fonts de subministrament i és per això que consideren que no es pot acceptar una imposició a la reducció de gas a aquells països que han fet un esforç per garantir el subministrament amb un cost en la seva competitivitat.