Foment del Treball veu altament necessàries les ajudes directes a les empreses per a preservar la seva existència i evitar que els riscos d'insolvència es materialitzin, tal com s'ha posat de manifest aquest matí en la presentació de l’informe trimestral de conjuntura de Foment.
La contracció de l'ocupació del tercer trimestre respecte al mateix període de l'any anterior va ser del 6,2% a Espanya, la qual cosa representa una pèrdua d'1.012.000 llocs de treball a temps complet, segons l'Informe de Conjuntura trimestral de Foment del Treball.
D'altra banda, s'hi ha indicat que el context econòmic ja presenta signes de recuperació, tot i que actualment encara per a guanyar posicions respecte de la caiguda econòmica patida per la pandèmia. En aquest sentit, Foment ha explicat que l'economia espanyola no recuperarà els nivells pre crisi fins al 2023 "en el millor dels casos".
A més, han posat de manifest l'advertència de l'FMI, que preveu l'increment de la incidència de la pobresa extrema i un augment de la desigualtat, que hauria afectat de manera desproporcionada a dones i treballadors de l’economia submergida i amb menors nivells de formació.
L'estalvi fiscal, sinònim de dèficit futur
Salvador Guillermo, Secretari General Adjunt de Foment del Treball Nacional, ha reclamat el paper del sector públic com a estabilitzador econòmic per tal d'evitar un major impacte en el teixit econòmic, en la societat i l'ocupació i, també, en la recaptació futura d'Hisenda. Guillermo ha reclamat ajuts directes per evitar que més empreses s'hagin de declarar insolvents i tancar. Ha reforçat la idea que aquesta crisi és temporal, però que s'ha de gestionar correctament perquè, altrament, "els danys seran més importants i costarà encara més recuperar-se", ha explicat. En aquest sentit, s'ha destacat que la inversió pública ha de generar millores de productivitat que beneficiaran, a llarg termini, l'economia davant dels reptes mediambientals, socials i de competitivitat.
El secretari general adjunt de Foment ha posat de manifest que l'estat espanyol és un dels estats europeus que menys ajuts d'emergència directes ha donat a les empreses, en un context en què moltes empreses tenen ingressos nuls, però han de seguir assumint costos fixos i alguns de variables, en alguns casos.
Valentí Pich, president del Consell General, creu necessàries "polítiques coordinades" per part de les diverses administracions i un discurs clar sobre com s'invertiran el fons Next Generation EU, els fons de recuperació que suposaran un important estímul per a l'economia en el context post Covid. "No hi ha un discurs seriós sobre què cal fer per tal que el nostre país sigui més competitiu", ha dit, en referència a la necessitat de saber amb certesa com s'invertiran aquests fons.
Foment va presentar a finals de novembre un informe amb una selecció d’inversions en infraestructures econòmiques i socials que encaixarien en les prioritats i els principis requerits pel Consell Europeu per a beneficiar-se dels fons Next Generation EU.
Recuperació de l'economia
Després de la forta caiguda econòmica patida durant el segon trimestre de 2020, les dades econòmiques del tercer trimestre mostren signes de recuperació. Ara bé, l'últim trimestre del 2020 ve marcat per les restriccions per a contenir el virus durant la tardor, que haurien tingut un impacte diferenciat en els diversos sectors, sent els dels serveis un dels més afectats. L'evolució de la Covid-19 també afegeix un clima d'elevada incertesa que afecta les decisions d'empreses i consumidors. En aquest sentit, s'ha observat un descens de la inversió i ajornament del consum.
Segons les dades de la Comissió Europea que s'han exposat a la presentació, Alemanya seria l'única economia europea que recuperaria el nivell d'activitat econòmica pre Covid al tercer trimestre de 2022. En aquell moment, es pronostica una situació de recuperació econòmica per a Espanya, però sense assolir els nivells pre Covid, que no es completarien "en el millor dels casos" fins al 2023.
Segons Foment, les diferències entre països europeus en les trajectòries de recuperació dependran dels punts de partida i els marges d'actuació, així com de les mesures de política econòmica d'urgències oferides per cadascun dels països.
Foment ha destacat que el nombre d'Expedients Reguladors Temporals d'Ocupació (ERTO) a data 30 de novembre eren 196.359 a Catalunya i 746.900 en el conjunt d'Espanya.