La patronal catalana Foment del Treball ha celebrat que la inversió prevista per a Catalunya en els pressupostos generals de l’Estat arribi "gairebé" al 19%, equivalent al pes del PIB català a l'Estat, però ha reclamat al govern espanyol executar aquest compromís. El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre ha recordat que "hem denunciat reiteradament que es pressuposten molts recursos, però que al final l'execució no arriba al 50% o el 60%" en un acte per signar un conveni per a la realització del projecte '250 Aniversari i Think Tank Foment'. El líder patronal també ha reclamat disminucions fiscals en els comptes i ha criticat la "criminalització" de l'estalvi a llarg termini.
El projecte de pressupostos presentat aquest dimecres pel govern espanyol al Congrés dels Diputats per al 2022 preveu 2.230,74 milions d'euros en inversions a Catalunya. Aquesta xifra representa un 17,2% de l'Estat, per sota del pes del PIB català a l'Estat, encara que des del govern espanyol al·leguen que la xifra arriba al 19% del PIB sumant unes transferències de capital per valor de 236 milions, complint així la disposició addicional tercera de l'Estatut.
El president de Foment també ha celebrat que la inversió pressupostada superi els 2.000 milions d'euros, però ha demanat al govern espanyol no només ser "generosos" amb les quantitats, sinó també executar les inversions previstes. Sánchez Llibre ha valorat positivament la presentació d'uns comptes "expansius" en una època de "reconstrucció" de l'economia. Tot i això, ha demanat al govern espanyol incorporar disminucions fiscals per a les empreses i els ciutadans amb l'objectiu d'augmentar la "competitivitat" i poder afrontar la recuperació "amb més intensitat".
Criminalització de l'estalvi a llarg termini
La patronal també ha assegurat que els pressupostos presentats aquest dimecres "criminalitzen" l'estalvi a llarg termini, un aspecte que pot ser "molt perniciós" per al futur de les economies de les persones que es van jubilant. "Intentarem plantejar esmenes per buscar la màxima complicitat", ha afirmat Sánchez Llibre.
El president de Foment ha considerat "molt positiva" la incorporació en els pressupostos de 29.000 milions d'euros dels fons Next Generation, que han de fer que la recuperació de l'economia sigui un "èxit" en els pròxims anys. En aquest sentit, Sánchez Llibre també ha demanat al govern espanyol "facilitar els mecanismes" per permetre que aquests fons es puguin gastar.
Fomentar la col·laboració publicoprivada
El president de la patronal ha fet aquestes declaracions en un acte celebrat aquest dijous per signar el conveni de col·laboració per a la realització del projecte '250 Aniversari i Think Tank Foment' amb la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona. L'objectiu és potenciar la col·laboració publicoprivada per fomentar la reactivació social i econòmica de la demarcació.
D'aquesta manera, el consistori i la Diputació de Barcelona volen contribuir amb la patronal al debat i la reflexió i aportar "propostes realistes" per millorar la vida dels ciutadans. Per al primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, el conveni és un "compromís de futur" per construir "consensos" respecte al model de creixement econòmic.
"Celebro sincerament que aquest conveni pugui reforçar la col·laboració publicoprivada en tots aquells aspectes que aportin talent, projectes i propostes econòmiques no només per construir consensos, sinó reforçar la cohesió social i eliminar les desigualtats socials", ha afegit el president de Foment del Treball.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha recordat que la reactivació social i econòmica "tot just ha començat" i ha destacat els fons Next Generation com una "oportunitat" que s'ha de plasmar en la realitat. "Aquests importants passos endavant els farem amb la participació imprescindible dels agents socials i econòmics", ha afegit.