La patronal catalana Foment del Treball ha reclamat avui a les administracions catalana i espanyola que preguin mesures urgents per pal·liar tots els efectes negatius de la guerra entre Rússia i Ucraïna i les sancions imposades al país eslau en l'economia del país. Tot i aquestes sancions, però, la patronal dirigida per Josep Sánchez Llibre ha aplaudit "la reacció unànime de la Unió Europea i de l’OTAN davant dels greus esdeveniments, i dona suport a l’actuació tant del govern espanyol com del Govern de la Generalitat, alineats amb la reacció unànime del món occidental" i ha afegit que tot i la duresa de les sancions, consideren que són molt més raonables que una resposta militar directa. En aquest sentit, Foment també ha expressat "la seva preocupació i inquietud" per la guerra i per les "gravíssimes conseqüències econòmiques i humanes" del conflicte.
Pel que fa a les mesures, des de la patronal demanen que es revisin les previsions d'ingressos dels pressupostos immediatament tenint en compte que no es podran complir per la disminució del ritme d’activitat econòmica i que, per tant, en cas de no fer-ho, incrementaríem de manera exponencial el dèficit públic, amb les negatives conseqüències que això tindria en l’economia espanyola. Alhora, recorden que l'escalada de la inflació dels últims mesos s'incrementarà derivada d'aquesta guerra i que, com a resultat, podria generar friccions, i per això demanen més el diàleg entre les administracions i els agents socials per reduir-les. A més, des del punt de vista de Foment, el diàleg social hauria d’ajudar a evitar que l’espiral de preus segueixi creixent, i obligui a un enduriment ràpid de la política monetària, que tindria el seu efecte més clar en la desocupació.
Addicionalment, des de la patronal apunten que farien falta mesures orientades a apaivagar la pujada temporal dels preus de l’energia a molt curt termini i potenciar a mitjà termini la política d’eficiència energètica i de desenvolupament d’energies renovables, tot aprofitant els fons NextGenerationEU. En el comerç internacional la guerra també està provocant tensions no previstes, ja que Ucraïna és proveïdor a Espanya de productes agrícoles importants, que afecten tant a sectors agroalimentaris com a sectors industrials, i pot donar-se esporàdicament manca de subministraments i de pujades de preus. De perllongar-se gaire temps aquesta situació pot provocar, de fet ja ho estem veient, alces de preus de productes de gran consum. Per tot això, des de la patronal demanen que la política econòmica espanyola s'encari i prioritzi l'enfortiment del teixit productiu espanyol per tal de superar els efectes negatius de la guerra a l'est d'Europa.
Finalitzar el MIDCAT
A mitjà i llarg termini, seria molt convenient reiniciar les obres per finalitzar el MIDCAT, com ja ha demanat Foment, per tal de reduir la dependència europea del gas provinent de Rússia. Destaquem com a molt positives les declaracions de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, posteriors a l’entrevista amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el sentit de la necessitat de connectar Algèria i Europa a través del gasoducte MIDCAT, aturat a Hostalric. Aquesta connexió podria convertir a Espanya en un Hub de distribució de gas en l'àmbit europeu. Aquesta és una oportunitat que no podem deixar escapar.
Un dels arguments més potents a favor de la finalització d'aquest gasoducte és que el 50% de les plantes gasificadores de tota Europa estan a la península Ibèrica i que podrien entregar fins a 70 bcm (milers de milions de metres cúbics). Ara com ara, Espanya disposa de dues connexions de transport de gas a França per Euskadi i Navarra, que permeten entregar uns 8 bcm anuals quan amb el MIDCAT es podria arribar fins als 17 bcm anuals. Per altra banda, cal recordar que el gasoducte del Bàltic Nord-Stream 2, es va declarar en fallida la setmana passada.